Zavrieť Guantánamo sa Obamovi asi tak skoro nepodarí. Pentagón mu hádže polená pod nohy a doplácajú na to väzni, ktorí mali byť roky na slobode

    0
    Väzenie na americkej vojenskej základni Guantanamo Bay na Kube (Autor: SITA)
    Prepúšťanie jednotlivých väzňov z Guantánama ide len veľmi pomaly a výnimkou nie sú ani prípady ľudí, ktorí zostávajú v rukách amerických dozorcov napriek tomu, že úrady už pred rokmi rozhodli o ich prepustení na slobodu. Je to síce zvláštne, ale existuje viacero väzňov, ktorí zostávajú za mrežami napriek tomu, že sa nikdy nepotvrdili obvinenia vznesené proti nim. 

    Jeden príklad za všetky…

    Väzeňom, ktorý sa, napriek všemožným oslobodzujúcim rozhodnutiam, nemôže dostať kvôli byrokracii z Guantanamo Bay je Tariq Ba Odah. Občan Jemenu, ktoré zatkli a uväznili pre podozrenia z toho, že spolupracoval s teroristami, sa mal dostať na slobodu už v roku 2009 pri nástupe prezidenta Baracka Obamu do Bieleho domu. Doteraz však čaká na prepustenie. 
     
    Ak sa podarí dostať Tariqa Ba Odaha na slobodu bude to aspoň malý krok k zatvoreniu väzenia USA na Kube. Ukončiť činnosť zariadenia v Guantanamo Bay je totiž jeden z cieľov, ktorý by chcel prezident Obama dosiahnuť pred tým, ako sa mu skončí druhé a zároveň aj posledné volebné obdobie v oválnej pracovni. Či sa mu to podarí je však otázne. 
     

    Na pokraji smrti

    Väzeň Tariq Ba Odah sa chcel dostať na slobodu aj pomocou drastickej hladovky a napriek nútenej umelej výžive schudol za dva roky z 67 na necelých 34 kilogramov. Právnik tvrdí, že jeho klient je taký podviživený, že mu hrozí smrť. 
     
    Hladovky sú bežnou praxou väzňov, ktorí sa pokúšajú upozorniť na to ako s nimi americkí dozorcovia zaobchádzajú. V histórii amerického detenčného centra v Guantáname sa objavilo viacero podozrení aj údajných dôkazov o tom, že tamojší väzni sú vystavení týraniu a mučeniu. 
     
    VIDEO Svedectvo o praktikách vo väzení na Guantáname 

    V čom je háčik?

    Tariq Ba Odah sedí v americkom zariadení už takmer 14 rokov. Už 5 rokov by však mal byť na slobode. Jeho prepustenie odobrili spravodajské aj diplomatické služby Spojených štátov, ale napriek tomu stále zostáva väzňom. Podobný osud s ním zdieľajú najmenej traja ďalší muži z iných krajín. Dôvodom, prečo sa nemôžu dostať na slobodu je údajný spor medzi medzi šéfom Bieleho domu a administratívou v Pentagóne. 
     
    Ministerstvo obrany totiž nechce dovoliť, aby Obama zatvoril väzenie na Guantáname a byrokratickými prekážkami preto údajne znemožňuje nielen samotné prepustenie väzňov, ale aj návštevy zahraničných diplomatických delegácií, ktoré sa zaujímajú o stav svojich občanov väznených na cudzom území.
     
    Bežné je údajne aj to, že Pentagón odmietne zahraničným diplomatom poskytnúť na nahliadnutie zdravotné dokumenty alebo foto dokumentáciu väzňov. Viacero bývalých vysokopostavených úradníkov z prostredia blízkeho väzeniu na Guantanamo Bay pre agentúru Reuters potvrdilo, že byrokratické prekážky sú súčasťou boja proti plánom Baracka Obamu na zatvorenie amerického zariadenia na Kube. 
     
    Biely dom tvrdenia o sporoch s Pentagónom odmieta a tvrdí, že prezident a ministerstvo obrany majú rovnaký cieľ. „Všetci sme oddaní tomu istému cieľu: bezpečne a zodpovedne zavrieť detenčné centrum (Guantanamo Bay)“ uviedol hovorca Bieleho domu Myles Caggins. 
     
    Podobne sa k obvineniam z byrokratických prieťahov stavia aj Pentagón „Žiaden vládny úrad ani rezort neupovedomili ministerstvo obrany o tom, že by rokovania o prepustení (väzňov) stroskotali, pretože by ministerstvo obrany poskytlo málo informácií alebo nedostatočný prístup (k väzňom),“ uviedol hovorca Pentagónu Gary Gross.
     
    - Reklama -