Zavraždite Trumpa a belochov, ozýva sa americkými ulicami. V USA sa dejú nebezpečné veci

    0
    Dym v uliciach počas protestov proti Donaldovi J. Trumpovi v USA (Autor: TASR)

    Slobodu zhromažďovania a právo na protest zaručuje Američanom ústava, ale protesty, ktoré vypukli po zvolení Donalda J. Trumpa za nového prezidenta USA, začínajú naberať násilné rozmery. V uliciach šestnástich miest po celých Spojených štátoch sa rozpútali protesty, v ktorých sa organizátori a účastníci z radov Trumpových odporcov neštítia vyzývať na násilie.

    Horiace bábky pripomínajúce budúceho šéfa Bieleho domu nie sú výnimka a odporcovia politiky republikánskeho víťaza prezidentských volieb vyjadrujú svoj odpor často nevyberanými spôsobmi. Výzvy, ktorými liberálni aktivisti a protestujúci „zdobia“ verejné priestranstvá, sú rovnako desivé ako rasistické a antiimigračné vyjadrenia Donalda Trumpa, ktorých sa demokrati tak obávajú.

    Boston Herald ešte pred vyhlásením výsledkov volieb informoval o nápise, ktorý sa objavil na jednej z vonkajších stien múzea umenia. Neznámy vandal nápisom Kill your local Trump supporter vyzýval na vraždenie priaznivcov republikánskeho kandidáta.

    Teraz je situácia v uliciach amerických miest ešte vypätejšia. Polícia má čo robiť, aby udržala davy pod kontrolou a zdá sa, že protesty sa tak skoro neskončia. Organizátori totiž zvolávajú ľudí, aby prišli na masovú demonštráciu vo Washingtonu DC v deň inaugurácie Donalda J. Trumpa za nového prezidenta USA. Ak odporcovia republikána splnia, čo sľubujú, bude 20. januára 2017 v metropole Spojených štátov poriadne horúco. (Text pokračuje pod videom.)

    Protesty majú rasistický charakter

    Keď sa povie rasizmus, väčšina ľudí si predstaví neznášanlivých belochov, ktorí cítia odpor voči akýmkoľvek iným rasám či národnostiam. V povolebných protestoch, ktoré zachvátili tak rýchlo USA, sa však prejavuje aj opačná forma rasizmu. Účastníci pochodov americkými mestami s transparentmi v rukách otvorene vyzývajú na násilie proti belochom.

    Do demonštrácií sa zapojili desaťtisíce Američanov naprieč Spojenými štátmi. Medzi nimi aj predstavitelia hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) a ďalší aktivisti, ktorí obviňujú Trumpa, že jeho kampaň bola s vyhláseniami o stavbe múru proti mexickým migrantom a zákaze vstupu do krajiny pre moslimov rasistická a xenofóbna.

    Teraz sa však zdá, že to nie je iba Trump, kto má podľa niektorých rasistické názory. V uliciach sa objavujú nápisy typu Fuck Trump (J*bať Trumpa) alebo Die whites Die (Bieli, skapte). V Portlande nemala polícia inú možnosť, ako vyhlásiť údajne pokojné protesty za výtržnosti a zasiahnuť proti rozvášnenému davu. (Text pokračuje pod videom.)

    Blokovanie ciest a dopravy je najčastejší spôsob, ako na svoju nespokojnosť s novozvoleným prezidentom USA aktivisti upozorňujú. S odstupom času od samotného hlasovania sa však objavujú stále násilnejšie pokusy o presadenie názoru časti Američanov. V New Orleans rozbil dav okná na budove jednej z tamojších bánk a výnimkou nie sú ani zničené policajné autá.

    Aj v kalifornskom Oaklande vyšli do ulíc tisícky ľudí a nešlo o pokojný protest. Horeli barikády z odpadkových košov, vzduchom lietali kamene aj fľaše a polícia označila tamojšie protesty za najnásilnejšie v celých Spojených štátoch. (Text pokračuje pod videom.)

    Vyše 6 000 aktivistov, z ktorých bola údajne väčšina hispánskeho alebo afroamerického pôvodu, vykrikovali heslá z transparentov a vyzývali na zavraždenie novozvoleného prezidenta. Polícia v Oaklande zatkla počas protestov 14 výtržníkov.

    V New Yorku sa k aktivistom z Balck Lives Matter a ostatným odporcom Donalda J. Trump pridali aj niektorí členovia židovskej komunity. Na stranu odporcov novozvoleného prezidenta USA sa pritom stavia aj viacero známych osobností. Medzi nimi aj komentátor, aktivista a advokát bojujúci za práva menšín Van Jones.

    V emotívnom komentári pre televíziu CNN Jones uviedol, že násilné protesty v uliciach amerických miest sú len výsledkom strachu, ktorý má časť Američanov z toho, že by Donald J. Trump mohol založiť niečo podobné ako internačné tábory pre moslimov. Moderátori CNN však Jonesovi oponovali, že Trump nikdy nič také v kampani nepovedal a vyhrážal sa konkrétne stavbou múru na hraniciach s Mexikom a zablokovaním vstupu moslimov do USA.

    Protestovalo sa aj v srdci New Yorku na Manhattane, kde zhorelo niekoľko vlajok USA a v rukách polície skončilo 30 osôb podozrivých z toho, že vyzývali ľudí na násilie. Pochody Trumpových odporcov neobišli ani ďalšie mestá Spojených štátov. Ľudia vyšli do ulíc aj vo Filadelfii, San Franciscu, Chicagu, Bostone, San Diegu, Dallase, Pittsburgu aj v Las Vegas. Americké médiá opisujú protesty ako reakciu proti Trumpovi a vyhýbajú sa tomu, aby ich označili za prejav rasizmu voči belochom. Republikána totiž volili najmä bieli muži. Pripomeňme, že svoj hlas odovzdalo niečo viac ako 56 % amerických voličov. Oprávnenie voliť má pritom v USA vyše 231 miliónov ľudí, ale takmer 100 miliónov túto možnosť nevyužilo.

    - Reklama -