Zavraždený Kuciak by mal dnes 30 rokov. Internet je plný dojímavých odkazov. Matovič vyhlásil, že bez Kuciaka by dnes nebol v politike

    0
    zavraždený novinár Ján Kuiak by 17.5.2020 oslávil 30 rokov (Autor: TASR)

    Kuciakov brat Jozef zverejnil na socálnej sieti  fotografiu, kde s Jánom maľovali spoločne izbu v jeho dome a takýto smutný text:

    „Dnes by si mal 30, bratček. Dali by sme všetko, no musí stačiť kvet. 

    Strašne bolí, čo vám spravili, strašne bolí, že tu už nieste. 

    Chýbaš, vždy budeš.”

     Na Kuciakove narodeniny verejne upozornil  aj premiér Igor Matovič. 

    „Bolo to začiatkom roka 2018. Blížili sa pomaly voľby a ľudia ťahajúcu motúziky v pozadí politiky si uvedomovali, že ak zmena nastane, tak so mnou sa na žiadnom biznise nedohodnú … a tak sa rôzne tlaky z vonku stupňovali a zároveň začali intrigy aj vnútri nášho hnutia. Postupne som sa čím ďalej tým viac cítil ako vo zveráku a prvýkrát som vážne uvažoval, že z politiky nadobro oddídem,” uvádza predseda vlády vo svojom statuse. A práve vtedy prišla správa o smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

    Matovič mal vtedy podľa  svojich slov obrovské výčitky svedomia, že sa novinárovým zisteniam nevenoval viac.

    „Jeho články, či skôr ´vyšetrovacie spisy´som čítal rád, ale veľmi málokrát som im dal politickú koncovku – boli tak dobre spracované, že som sa naivne domnieval, že to už pre políciu a prokuratúru stačí,” spomína s odstupom  Matovič  a pridáva ďalší pocit,  ktorý sa ho po dvojnásobnej vražde  zmocnil:

    „Bolo to zahanbenie z toho, že som chcel z bojiska zdrhnúť do bezpečia. Jediným logickým následkom bolo rozhodnutie bojovať naďalej.”

    Podľa Matoviča sme všetci Kuciakovými dlžníkmi a nesmieme dovoliť mocným ľuďom a ich prisluhovačom rozkrádať spoločný majetok. 

    „Jano, dodal si mi odvahu a chuť biť sa ďalej za Slovensko, kde budeme radi žiť … a budem to robiť do konca, to mi ver. Dík a užívaj v nebi,),” uzatvára Matovič spomienku pri príležitosti 30. narodenín Jána Kuciaka.

    Ľudia zdieľajú aj túto báseň ako spomienku na Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu. 

    Autorka: Lucia Balichová

    - Reklama -