Záver pochodu proti Macronovi v Paríži sprevádzali násilnosti. Aj voči novinárom

    0
    Demonštranti nesú transparent počas protestného zhromaždenia proti prezidentovi Macronovi. (Autor: TASR)

    Polícia v rámci preventívnych opatrení počas dňa kontrolovala a následne zadržala osem ľudí. Niekoľkí z nich mali pri sebe nože a iné predmety, ktoré podľa polície mohli byť použité ako útočná zbraň.

    Ako informovala televízia BFMTV, ľudia sa na pochod vydali z námestia Place de l'Opéra smerom k Námestiu Bastily, kde došlo k incidentom. 

    Terčom útoku sa stalo vozidlo jedného z televíznych kanálov, ako aj prenosový voz stanice France Info, na ktorom radikáli rozbili čelné sklo a dovnútra hodili dymovnicu. 

    Útočníci – väčšinou mladí ľudia – okrem toho pokrikovali po novinároch, označovali ich za kolaborantov a odporúčali im, aby “vypadli z námestia”. 

    Médiá informovali, že útočníci boli oblečení v čiernom – podobne ako aj tí, ktorí sa tento týždeň presunuli do čela prvomájového sprievodu v Paríži a začali do hliadkujúcich policajtov hádzať zápalné fľaše a ničiť mestský mobiliár a autá vystavené v predajni i reštauráciu s rýchlym občerstvením. Tento incident vyvolal vo Francúzsku diskusie ohľadom rýchlosti a rozsahu policajného zásahu.

    Podľa organizátorov dnešná antimacronovská akcia bola “len prvou etapou” – ďalší deň protestov sa uskutoční 26. mája, avizoval líder ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (FI) Jean-Luc Mélenchon.

    Okrem Paríža sa v sobotu protestné zhromaždenia konali aj v ďalších mestách, napr. v Toulouse či Bordeaux. Podľa BFMTV sa na nich zišlo oveľa menej ľudí ako v Paríži, kde organizátori hovoria o účasti 160.000 ľudí, zatiaľ čo polícia a médiá ich počet odhadli na asi 40.000.

    - Reklama -