Zavedieme socializmus, znárodníme fabriky a banky a zakážeme reality šou. Hlása ultraľavicová strana Vzdor

    0
    Vzdor - strana práce (Autor: Vzdor - strana práce)

    Politický subjekt Vzdor – strana práce oficiálne vznikol v roku 2014 premenovaním pôvodnej strany SLOBODA. Na činnosť tejto strany však nenadviazal. VZDOR je členom medzinárodnej organizácie ICOR, ktorá združuje marxisticko-leninské strany, organizácie a iniciatívy z celého sveta. Svoje sídlo má v Bytči.

    Predsedom strany je Stanislav Pirošík, ktorý neúspešne kandidoval vo voľbách do Európskeho parlamentu. „Sme protisystémovou stranou, pretože si uvedomujeme protiľudovú podstatu kapitalistického systému,“ vyslovil sa Pirošík v relácii RTVS Správy a komentáre pred eurovoľbami a dodal, že by z miesta poslanca „mobilizoval ľudí, aby padol systém, aký tu je“. Strana nakoniec získala len 1 769 hlasov a s percentuálnym úspechom 0,31 percenta sa zaradila na koniec výslednej tabuľky ako piata najslabšia.

    Strana vydáva aj svoj vlastný časopis Vzdor.

    Tváre červenejú

    Strana má pomerne bohatú webovú aj facebookovú stránku, ktorá poskytuje množstvo informácií o jej  cieľoch aj činnosti. Nechýbajú ani články o spoločných akciách, ako sú výlety, či propagandistické videá. Pri prezeraní jednotlivých fotografií prekvapí najmä to, že niektoré tváre členov sú zamazané červenou farbou.


    Vo svojom manifeste uvádzajú: „Sme marxisticko-leninskou stranou, ktorá si plne uvedomuje, že súčasné kapitalistické zriadenie je tu len v prospech triedy vykorisťovateľov, vidíme, že napriek pokroku v technológiách sa ľudstvo nemá lepšie, ale naopak, prudko rastie počet ľudí v sociálnej núdzi. Aj ten, kto pracuje, je chudobný. Vidíme, že kapitalizmus potrebuje na svoje fungovanie vyvolávať celosvetové konflikty. Výsledky našej práce sú odsávané svetovým kapitálom a naša vykonaná práca sa teda neprejavuje v raste životnej úrovne, práve naopak, sociálne práva sú prekážkou vo fungovaní trhu.“

    Ďalej uvádzajú, akí sú nespokojní s prácou súčasných politických strán a ich údajnou previazanosťou na „kapitalistov“. „Finančný kapitál je plne previazaný s politikou, do ktorej pumpuje gigantické sumy. On rozhoduje, o čom sa bude a o čom sa nebude hovoriť, on rozhoduje, o čom sa bude premýšľať, čo je v móde a čo je na smiech,“ píšu a ďalej sa venujú téme kapitalizmu, ktorý má byť nahradený práve socializmom. Na zmenu chcú využiť tlak verejnosti. „Potrebujeme ľudí, ktorí aktívne stoja za revolučnými požiadavkami, ktoré dokážu podporiť v uliciach, štrajkoch, ale aj ďalšími formami. Potrebujeme odvážny a uvedomelý národ, pretože stojíme proti mocnému nepriateľovi.“

    Program znárodňovania

    Zaujímavý je aj ich politický program. Požadujú napríklad zaviesť všeobecnú pracovnú povinnosť, ale aj  povinné odbory v podnikoch. Trvajú na minimálnej mzde 600 eur pri osemhodinovom pracovnom čase.

    V hospodárstve chcú zaviesť podniky so štatútom „národný podnik“ a požadujú zákaz privatizácie a „deprivatizáciu“. Vytýčili si za cieľ tiež zaviesť iba jednu banku, ktorá by bola riadená štátom, a opätovne by zriadili slovenskú korunu.

    Medzi ich zámery patrí aj obmedzenie výroby osobných automobilov a všestrannejšie rozvinutie automobilového priemyslu v prospech výroby nákladných automobilov a stavebných strojov, autobusov, trolejbusov a strojárskych súčiastok pre električky a vlaky.

    Zo zdravotníctva chcú „vyhnať súkromný sektor do čo najväčšej možnej miery“ a taktiež plánujú zrušiť súkromné zdravotné poisťovne. Znárodniť by chceli aj všetky kúpele, ktoré podľa ich slov „musia slúžiť pracujúcej triede z dôvodu psychického a fyzického zaťaženia“. Zdravotníctvo by malo byť bezplatné.

    Na rozdiel od mnohých iných strán na svojej stránke uvádzajú, ako by zatočili s úplatkárstvom a korupciou v zdravotníctve.

    Školstvo by chceli bezplatné a zrušili by finančnú podporu pre súkromné a cirkevné školy.

    Presadzujú aj vystúpenie z NATO, eurozóny aj samotnej EÚ.

    V doprave je pre nich dôležité aj zavedenie rýchlovlaku z Košíc do Bratislavy s iba jednou stanicou, ktorou by mala byť Žilina.

    V športe by obmedzili platy hráčov a športových funkcionárov a podobné praktiky by zaviedli aj v kultúre. Televíziám chcú zakázať výrobu istých šou. Chcú: „Zastaviť mediálne zarábanie na malomyseľných a psychicky (duševne) chorých ľuďoch.“ Tiež chcú zakázať „egocentrizmus a nedôstojné správanie sa k človeku“. Naopak, chceli by podporovať výchovné, náučné a na príkladoch vysvetľujúce programy, „zamerať sa na históriu a kultúru našich predkov, vychovávať ku spolupatričnosti a hrdosti,“ uvádzajú.

    Jasný postoj majú aj k cirkvám. Požadujú odluku cirkvi od štátu, zistenie ich skutočného majetku a zdanenie príjmov cirkví.

    Znárodniť by chceli aj všetku poľnohospodársku pôdu, lesy a lúky a „dávať ju do užívania iba osobám, ktoré na nej preukázateľne pracujú“.

    - Reklama -