Zavedenie ciel na automobily by malo dosah aj na Slovensko, tvrdí Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Predseda vlády sa vo štvrtok a piatok (22. 3.) zúčastní na zasadnutí Európskej rady v Bruseli. Premiéri krajín V4 na úvod programu zasadnutia absolvujú stretnutie s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou, informoval na svojej webovej stránke Úrad vlády SR.

    Témou rozhovorov by podľa premiéra malo byť prípadné zavedenie ciel zo strany USA, hlavne na automobily. Na Slovensku sa podľa jeho slov vyrábajú luxusné vozidlá, o ktoré je záujem na americkom trhu. “Zavedenie ciel by, samozrejme, razantne zvýšilo ceny týchto motorových vozidiel, a Slovensko by pocítilo dosahy takejto vojny ciel,” povedal. 

    Lídri Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtok budú venovať príprave samitu medzi EÚ a Čínou, ktorú je podľa Pellegriniho potrebné vnímať ako jedného z hlavných globálnych partnerov EÚ. “Preto považujem za nevyhnutné vo vzťahu k Číne zachovať jednotu členských krajín a usilovať sa o vysokú úroveň koordinácie vo všetkých oblastiach,” povedal a zdôraznil najmä oblasť ekonomickej spolupráce. 

    Čína sa podľa jeho slov čoraz úspešnejšie presadzuje na európskom trhu, a preto cieľom EÚ musí byť dosiahnutie rovnocenného prístupu pre európske firmy na čínsky trh a transparentné a udržateľné infraštruktúrne prepojenie. 

    Ďalšou témou rokovaní v Bruseli bude kybernetická bezpečnosť a lídri EÚ sa na samite vyjadria aj k piatemu výročiu anexie Krymu Ruskom. Európska rada podľa Pellegriniho slov opätovne odsúdi anexiu a pripomenie svoju podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny.

     

    - Reklama -