Zaútočil na nás Izrael, tvrdí Asad. A takto sa vyjadril židovský štát

    0
    Izraelský tank na okupovaných Golanských výšinách (Autor: SITA)

    Kac sa nevyjadroval podrobne k dnešnému rannému útoku, ale povedal, že “absolútne zodpovedá deklarovanej politike Izraela – politike, ktorú aj uplatňuje”.

    Sýrske štátne médiá dnes neskôr informovali, že Izrael zaútočil na vojenské zariadenie neďaleko damaského medzinárodného letiska. Tlačová agentúra SANA uviedla, že Izrael vypálil niekoľko rakiet z územia okupovaných Golanských výšin na vojenské zariadenie blízko hlavného damaského letiska, čo vyvolalo viacero explózií a spôsobilo škody.

    Zatiaľ neboli hlásené obete na životoch ani zranenia. Obyvatelia Damasku hlásili, že výbuchy pocítili a počuli dnes krátko pred 04.00 h miestneho času (03.00 h SELČ).

    Podľa skoršieho vyjadrenia monitorovacej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) výbuchy mohli byť následkom útoku na sklad zbraní patriaci libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh, ktorý sa nachádza pri damaskom letisku. Dnešné explózie bolo počuť po celej sýrskej metropole Damask a prebudila vystrašených obyvateľov, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

    Izrael opakovane varoval pred dodávaním zbraní hnutiu Hizballáh, ktoré spolu s Iránom pomáha vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada v boji proti opozičným povstalcom. Hizballáh vystrelil vo vojne v roku 2006 na Izrael vyše 4000 rakiet.

    Izrael nie je sýrskou občianskou vojnou nijako závažne zasiahnutý. Židovský štát však podnikol mnoho náletov na podozrivé konvoje prevážajúce zbrane, ktoré boli údajne určené Hizballáhu.

     

     

    - Reklama -