Zaujímavý výskum. Predseda vlády často nehovorí pravdu. Horšie je na tom už len Paška a Kaliňák. A ak už diskutuje, tak…

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Analýza výrokov predsedu vlády v diskusných reláciách ukazuje, že pravdu hovorí zriedkavejšie než je priemer medzi politikmi. Z jeho vyše 1600 výrokov bolo v priemere pravdivých 59 percent, zavádzal alebo hovoril nepravdu v 28,5 percenta prípadov. Fico často používa štatistiky a porovnania, v ktorých robí chyby, neaktuálne alebo neúplné dáta, nesprávne ich interpretuje či zlepší.

    Podľa dlhodobého porovnania 15 najčastejšie overovaných politikov od roku 2010 do konca roka 2015 boli v používaní faktov horší ako Fico už len jeho stranícki kolegovia Kaliňák a Paška. Smer je po SNS v tomto ohľade druhá najhoršia strana.

    V rámci projektu Demagog.sk je Fico najčastejšie analyzovaným politikom. Takmer každý siedmy výrok, ktorý za šesť rokov svojho fungovania Demagog.sk overil, povedal práve Robert Fico, čo vyplýva z toho, že od roku 2010 bol dvakrát premiérom, počas pobytu v opozícii najsilnejším kritikom Radičovej vlády a dokonca aj prezidentským kandidátom.

    Robert Fico je veľmi častým hosťom televíznych a rozhlasových debát. Podľa štatistík spoločnosti NEWTON Media bol len v tomto volebnom období od apríla 2012 do 24. januára 2016 v televíznom alebo rozhlasovom štúdiu až stokrát.

    Najobľúbenejším súperom Roberta Fica je on sám. Iba s moderátorom debaty diskutoval vo viac ako polovici prípadov. Ak už v štúdiu sedí oproti nemu partner do diskusie, je to takmer výhradne Ján Figeľ alebo Béla Bugár. Obaja mali tú česť 18-, respektíve 19-krát. Nezabudnuteľný je aj moment, keď v relácii V politike televízie TA3 Fico diskutoval so svojím vlastným ministrom Žigom.

    - Reklama -