Zaujímavé: Utečenci podávajú žaloby

    0
    Davy utečencov (Autor: Facebook)

    Približne dvadsať žiadateľov o azyl zo Sýrie podalo žalobu proti vláde a požaduje, aby im boli bezodkladne vyplatené sociálne dávky a aby im bolo poskytnuté adekvátne bývanie. Sťažujú sa na to, že na registráciu čakajú už príliš dlho a úrady v Berlíne im stále neboli schopné vyhovieť. Stovky utečencov sú nútené čakať dlhé dni na registráciu ich žiadostí, pretože úrady nemajú dostatok kapacít a navyše sa venujú dostavbe hlavného mestského utečeneckého centra. Denne sa podľa informácií britského denníka zhromažďujú pred berlínskym úradom obrovské davy ľudí a mnohí tvrdia, že čakajú už celé týždne. Až do spracovania žiadosti pritom utečenci nemajú prístup k bezplatnej zdravotnej starostlivosti, sociálnej podpore ani bývaniu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Utečenci sú preto v tomto medziobdobí vlastne bezdomovci, pričom nočné teploty dnes klesajú pod bod mrazu. „V septembri dorazilo do Európy približne 170 000 migrantov a kríza sa postupne vymyká akejkoľvek kontrole. Situácia sa zhoršuje aj vďaka kontroverznej nemeckej prisťahovaleckej politike otvorených dverí,“ uvádza Express. Nemecko už pracuje na zmenách svojej migračnej politiky a pred niekoľkými dňami avizovalo, že neúspešných žiadateľov o azyl budú dopravovať späť do ich domova vojenské lietadlá. Kancelárka Angela Merkelová je vystavená stále väčšiemu tlaku. Ten neprichádza len z radov opozície a voličov, ale aj priamo od jej straníckych kolegov. Zatiaľ sa však môže spoľahnúť na podporu koaličného partnera SPD. Socialisti oznámili, že pozícia Merkelovej by nemala byť žiadnym spôsobom spochybňovaná a bez nej nemá koalícia žiadnu budúcnosť.

    Včera informoval portál ParlamentnéListy.sk o nespokojnosti ďalších utečencov v Nemecku. Na rozdiel od uvedenej sýrskej skupiny sa však títo rozhodli krajinu rovno opustiť a vrátiť sa späť do Iraku. Konkrétne sa jednalo o irackých Kurdov, ktorí neboli spokojní s kvalitou ubytovania v utečeneckých táboroch a tiež s výškou finančnej podpory. Jeden z Kurdov sa napríklad sťažoval, že mu so synom nemecké úrady poskytli len 540 eur. Mladý kurdský utečenec zase v texte prevzatom zo zahraničných médií poukazoval na nedostatočnú úroveň bývania a málo rešpektu zo strany nemeckých úradov a obyvateľstva. Podľa nemeckých úradov už krajinu z týchto aj iných dôvodov opustili tisíce migrantov, ktorí prichádzajú zo Sýrie, Iraku či Afganistanu.

    - Reklama -