Zaujatý Úrad? Aktéri kauzy TechMatch a petržalské parkovanie čelia vyšetrovaniu. Kto zaplatí škodu?

    0
    Ilustračné foto: Parkovanie v bratislavskej Petržalke (Autor: SITA)

    Naša krajina žije v poslednom čase viacerými škandálmi. Mnohých ale prekvapilo, že väčšinu z nich spájajú tí istí ľudia. Neuveriteľne predražená medzinárodná konferencia TechMatch za skoro1,5 milióna eur s kritizovaným výberovým konaním, ktoré bolo označené za netransparentné, nová parkovacia politika v Petržalke i škandál s právnym zastupovaním mesta Martin.

    Tým spájajúcím článkom je Branislav Šafárik, ktorý je nielen šéfom Slovak Business Agency (SBA), ale aj podpredsedom Slovenského rastového kapitálového fondu (SRKF), ktorý je 93% spoločníkom akciovej spoločnosti EEI (vložili do spoločnosti v roku 2010 podiel v hodnote 2 700 000 eur), ktorá sa bez súťaže stala prevádzkovateľom petržalského parkovacieho systému.

    Odpíšu ho?

    Podľa výpisu z obchodného registra obe firmy, SRKF a EEI, sídlia v tej istej budove na Laurinskej 18 v centre Bratislavy. A v tejto istej budove má sídlo aj advokátska kancelária Tora Legal, ktorá sa pred pár mesiacmi zviditeľnila zastupovaním mesta Martin v spore o kontroverznú pohľadávku. Za 2 milióny eur si ju vybral primátor Martina Andrej Hrnčiar  – zhodou okolností tiež sa dostala do zastupiteľstva za cenu porušenia legislatívnych procesov; materiál dostali poslanci necelých 24 hodín pred rokovaním a bez súťaže. Informáciu priniesol Denník N,“ objasňuje pozadie škandálu Vladimír Dolinay, petržalský miestny poslanec za klub Poctivej koalície (Zmena zdola DÚ, Nova, OĽaNO a nezávislí poslanci).

    Minister Vazil Hudák minulý týždeň navrhol mimoriadne rokovanie správnej rady SBA, ktorá prijala uznesenie o zúžení právomocí riaditeľa. „Generálny riaditeľ SBA je povinný zdržať sa uzatvárania zmlúv s finančným alebo iným majetkovým plnením v mene agentúry,“ povedala hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková a Šafárik má byť odvolaný z funkcie.

    Na tenkom lade sa ocitol tak nielen on, ale aj vedenie samosprávy v Petržalke. Miestni poslanci dnes totiž podali podnet na Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie a aj podnet na prokuratúru.

    Zaujatý úrad?

    Úrad pre verejné obstarávanie však v tejto veci už raz rozhodol. Bolo to na jar tohto roka. „Úrad ale rozhodol iba o tom, že prečo sa nemá touto vecou zaoberať, lebo suma nedosahuje práve tých 5 miliónov eur, ale bola podlezená o jediné euro. Tým, že sa teda konala verejná obchodná súťaž, Úrad skonštatoval, že to nie je v jeho kompetencii. My sme dali dnes podnet Úradu aj práve na to, aby prezistil akým spôsobom sa dospelo k tejto sume a či to nemala byť teoreticky vyššia suma, a tým by musela súťaž prebiehať verejným obstarávaním,“ povedal pre ParlametnéListy.sk Dolinay.

    Podanie na Úrade pre verejné obstarávanie má však háčik. Poslanci sa totiž obávajú, aby aj tento podnet nebol nejakým spôsobom zametený pod koberec. „Totiž, členom Rady ÚVO je JUDr. Ján Azud. Ten Ján Azud z Advokátskej kancelárie Ružička-Csekes, ktorý bol zodpovedný za podklady verejnej obchodnej súťaže v Petržalke, ktorú si Miestny úrad najal na vypracovanie podkladov,“ objasňuje Dolinay. „Veríme, že z konania bude tento člen Rady vylúčený a nebude mať naň žiaden vplyv,“ dodal.

    Poslanec objasnil aj ich záujem o pozadie spoločnosti EEI.

    My proti spoločnosti EEI nič nemáme. My máme problém so spôsobom, akým bola táto firma vybratá. Chceme, aby vyhral najlepší projekt s najlepšou cenou. A toto sa tu neudialo,“ skonštatoval Dolinay. Ďalej tvrdí, že od začiatku boli pravidlá súťaže nastavené tak, aby tá škála uchádzačov bola nastavená čo najnižšie.

    Ďalší problém nastane v utorok. Na programe miestneho zastupiteľstva je práve hlasovanie o novej parkovacej politike z dielne kontroverzného starostu Vladimíra Bajana.

    Ak zastupiteľstvo toto všeobecno-záväzné nariadenie neschváli, petržalské parkovanie s firmou EEI by nemalo byť zrealizované,“ vraví poslanec a pripomína dodatok k zmluve, ktorý podpísal starosta dva dni po podpise zmluvy, že si spoločnosť môže nárokovať odškodné. To, v akej výške, je však otázne. Isté je iba to, že by tá suma išla z vreciek Petržalčanov.

    O reakciu požiadali ParlamentnéListy.sk aj Vladimíra Bajana. Hovorkyňa mestskej časti Michaela Platznerová však uviedla, že starosta sa pre pracovnú vyťaženosť mimo kancelárie vyjadrí až v pondelok.

    - Reklama -