Zatvorené školy, aquaparky, lyžiarske centrá, bary… Posunuté maturity. Krízový štáb predstavil opatrenia na 14 dní

    0
    Na snímke vľavo predseda vlády SR Peter Pellegrini a vpravo ministerka vnútra SR Denisa Saková počas tlačovej konferencie po zasadnutí ústredného krízového štábu (Autor: TASR)

    Školy

    Všetky školy, predškolské zariadenia, univerzity a voľnočasové združenia na Slovensku budú od pondelka (16. 3.) na 14 dní zatvorené pre šírenie nákazy novým koronavírusom. Informoval o dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková (obaja Smer-SD) po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu. 

    „Školy budú zatvorené od pondelka, aby sa ľudia na to stihli pripraviť,” poznamenal Pellegrini. Zavretie sa týka aj škôl, ktoré už v Bratislave sú zatvorené. 

    „Dni, keď boli zatvorené, sa nezapočítavajú do tohto 14-dňového obdobia. Od pondelka platí pre všetky školy zavretie na 14 dní, či už boli, alebo neboli zatvorené,” uviedol premiér.

    Pellegrini potvrdil, že maturitné skúšky, ktoré sa mali konať od 17. do 20. marca, sa budú musieť na minimálne dva týždne odložiť. 

    „Štrnásť dní vedia školy zvládnuť výpadok vo výučbe tak, aby sme nemuseli posúvať školský rok,” povedal.

    Od pondelka (16.3.) na nasledujúcich 14 dní ostávajú zatvorené aj všetky materské, základné a stredné školy a rovnako univerzity či voľnočasové kluby na Slovensku.

    Zábavné podniky od piatka 13. marca

    Bary, zábavné podniky, lyžiarske strediská, wellness centrá, akvaparky, ale i detské kútiky budú zatvorené od piatka (13. 3.) od 7.00 h.

    Dodal, že sa tiež obmedzí prevádzka obchodných centier, cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu.

    Malé obchodíky, ale aj reštaurácie budú otvorené.

    „V pondelok v spolupráci s mestskými políciami vyhodnotíme, aká je účasť v týchto nákupných centrách, a keď ľudia nebudú rešpektovať odporúčania minimalizovať počet návštev v týchto centrách, zvážime reštrikcie aj na pracovné dni,” doplnila premiéra ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

    Podľa Pellegriniho si reštrikcie v prípade zábavných stredísk vyžiadala situácia, ktorej sú svedkom a ktorá nesvedčí o zodpovednosti časti obyvateľov.

    „S hrôzou zisťujeme, že prerušené vyučovanie, ktoré má byť preventívnym opatrením na spomalenie šírenia infekcie, si mnohí zamenili za prázdniny. Veselo sa rodičia s deťmi rekreujú v Jasnej, Tatrách, veselo navštevujú akvaparky,” upozornil premiér.

    „Svet sa nezastaví, ak 14 dní nepôjdeme na plaváreň, lyžovať sa, to, čo je teraz prvoradé, je zdravie,” zdôraznil a vyzval k zvýšenej občianskej a osobnej zodpovednosti k svojmu zdraviu i zdraviu iných.

    Zabezpečené respirátory

    Informoval o tom, že Správe štátnych hmotných rezerv SR sa podarilo zabezpečiť respirátory štvrtej generácie FFP4, ktoré budú distribuované infektologickým klinikám.

    „Takisto už máme v tisíckach kusov a zajtra môžeme rátať v miliónových kusoch s jednorazovými rúškami, ktoré budú distribuované do ambulancií, ale aj lekární či na úrady.

    „Pracovná skupina určí kľúč distribúcie týchto rúšok tak, aby boli bezplatne k dispozícii, uviedol premiér.

    Informoval, že nemocnice disponujú približne tisíckou pľúcnych ventilátorov, štát by mal zvýšiť tento stav o desať percent. Uviedol, že vláda je v kontakte s kabinetmi iných krajín, napríklad Číny i Ruska, a má pozitívne spätné väzby v prípade poskytnutia materiálnej pomoci Slovensku.

    Obmedzená doprava

    Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú pre osobnú dopravu uzavreté z dôvodu šírenia nákazy novým koronavírusom.

    Zavedú sa aj dočasné hraničné kontroly.

    Obmedzená bude medzinárodná i vnútroštátna vlaková a autobusová preprava.

    Dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania.

    V piatok (13. 3.) od 7.00 h sa zavádzajú dočasné hraničné kontroly na hraničných priechodoch so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky. Na tejto hranici bude situácia priebežne monitorovaná.

    Do 14-dňovej karantény pôjde každý s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, kto sa vráti do zahraničia.

    Pellegrini informoval, že ministerstvo vnútra má pripravené aj zariadenia pre tých, čo nechcú alebo nemôžu ísť do domácej karantény. Kontaktovať majú linku 112.

    Ako priblížila Saková, na územie SR bude pustený len ten, kto tu má trvalý alebo prechodný pobyt, prípadne platný cestovný pas.

    Tým, čo bývajú pri hraniciach, ministerka odporúča, aby si vybavili potvrdenie od zamestnávateľa, aby mohli byť púšťaní prednostne. Zvážiť by mohli tiež prácu z domu.

    Premiér zdôraznil, že občanom neodporúča cestovať vôbec, ak to nie je nutné.

    Pre osobnú dopravu budú zatvorené letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade, výnimkou bude individuálna doprava. Odcestovať budú môcť zahraniční rekreanti na Slovensku.

    Obmedzená bude aj vnútroštátna vlaková a autobusová doprava.

    Bližšie informácie o tom, v akom režime bude fungovať, poskytne neskôr rezort dopravy.

    Saková informovala aj o rokovaniach s ministerstvom hospodárstva o zrušení všetkých zájazdov cestovných agentúr.

    Riešiť budú tiež prepravu slovenských turistov, ktorí sú momentálne mimo územia Slovenska.

    Letka Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva obrany (MO) SR funguje podľa Sakovej v núdzovom režime.

    Slúžiť bude aj pre vycestovaných Slovákov.

    - Reklama -