Zatkli kapitánsku lode a 40 migrantov nechali na palube

    0
    Loď talianskej pobrežnej stráže pláva vedľa záchrannej lode Sea-Watch 3 pri pobreží malého talianskeho ostrova Lampedusa pri Sicílii 27. júna 2019. (Autor: TASR)

    Loď Sea-Watch 3 vplávala do talianskych vôd v stredu aj napriek hrozbe veľkých pokút zo strany krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho.

    Kapitánka lode Carola Racketeová (31) povedala, že je pripravená ísť do väzenia za to, že migrantov zachránených pri pobreží Líbye privezie do bezpečia.

    Organizácia Sea-Watch už skôr uviedla, že Racketeovú vyšetrujú v Taliansku pre napomáhanie ilegálnej migrácii a porušenie plavebných zákonov, lebo ignorovala príkaz na zastavenie lode vyslaný talianskou pobrežnou strážou.

    Taliansky minister vnútra Salvini vyhlásil, že migranti môžu vystúpiť na pobrežie, iba ak pôjdu priamo do Holandska, kde je Sea-Watch 3 registrovaná, alebo do Nemecka.

    Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Luxembursko a Portugalsko sa ponúkli, že migrantov prijmú. Loď Sea-Watch 3 plaviaca sa pod holandskou vlajkou vyzdvihla 53 ľudí pri pobreží Líbye 12. júna.

    Odvtedy talianske úrady umožnili vystúpiť na pobrežie 13 migrantom, a to zo zdravotných alebo humanitárnych dôvodov.

    - Reklama -