Zatiaľ na slobode. Súd nevzal do väzby vrcholového manažéra D4R7 Construction

    0
    Výstavba D4 a R7 (Autor: TASR)

    „OS Bratislava III nevyhovel návrhu prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave na vzatie do väzby obvineného Michaela H. a prepustil ho zo zadržania na slobodu. Súd prijal písomný sľub obvineného a nahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka s nasledovnými obmedzeniami: zákaz vycestovať do zahraničia, po druhé jedenkrát týždenne hlásiť sa u probačného a mediačného úradníka,” objasnil ďalej hovorca.

    Adamčiak dodal, že uznesenie nie je právoplatné. Prokurátor KP podal sťažnosť a obvinenému plynie lehota pre prípadné podanie sťažnosti. KS v Bratislave bude o sťažnosti rozhodovať v pondelok (8. 6.).

    Generálneho riaditeľa D4R7 Construction Michaela H. polícia zadržala v piatok (29. 5.) počas akcie Konateľ. Ďalší obvinený, občan Španielska, sa podľa polície už dlhšie nezdržiava na Slovensku, budú preto voči nemu uplatnené opatrenia v rámci medzinárodných dohôd v oblasti trestného práva.

    Obvinení sa mali podľa zástupcu riaditeľa odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave Milana Maškaru skutku dopustiť v postavení štatutárnych orgánov v súvislosti s realizáciou nelegálnej ťažby materiálu určeného na výstavbu D4 a R7 v katastrálnom území obce Dunajská Lužná v časti Jánošíková.

    Touto činnosťou podľa polície zásadným spôsobom zasiahli do životného prostredia, konkrétne do lokality chráneného územia Žitného ostrova. Znaleckým dokazovaním sa podľa Maškaru zistilo, že činnosťou obvinených bola na životnom prostredí spôsobená škoda vo výške 12,5 milióna eur.

    Polícia s cieľom náhrady tejto škody už zaistila financie vo výške 12,2 milióna eur a rovnako aj nehnuteľnosti nachádzajúce sa na Slovensku.

    V súvislosti s výstavbou bratislavského nultého obchvatu, D4 a R7, polícia podľa Maškaru momentálne vyšetruje deväť trestných vecí. Týkajú sa trestnej činnosti neoprávneného nakladania s odpadmi, ohrozovania a poškodzovania životného prostredia, ako aj majetkovej a daňovej trestnej činnosti.

    Spoločnosť D4R7 Construction pre TASR v pondelok potvrdila a spresnila, že v prípade ťažby štrku vzniesla polícia obvinenia voči jednému súčasnému a jednému bývalému konateľovi, jednému zamestnancovi, ako aj spoločnosti samotnej. Vo svojom stanovisku firma odmieta obvinenia polície a tvrdí, že ťažbou štrku v katastri Dunajskej Lužnej nevznikli škody na životnom prostredí.

    Opatrenia zo strany polície považuje za neprimerané a ponižujúce.

    „Aj keby pre niektorú činnosť chýbali niektoré povolenia, neznamená to automaticky, že by táto činnosť ohrozovala alebo poškodzovala životné prostredie,” argumentuje spoločnosť.

    Vyčíslenú výšku údajne spôsobenej škody považuje za spornú. D4R7 Construction deklaruje, že plne spolupracovala pri všetkých žiadostiach o informácie a súčinnosť, ktoré jej adresovala polícia.

    - Reklama -