Zastupiteľstvo vo Fekišovciach: Otvorený list a podnet na prokuratúre!

    0
    Gabriel Šípoš, riaditeľ Transparency International Slovensko (Autor: Facebook)

    V liste, ktorý zverejnila aj na sociálnej sieti, organizácie píše, že ich vážne znepokojil jej spôsob vedenia ustanovujúceho zastupiteľstva z 10. decembra 2018. „Ako organizácia, ktorá sa dlhodobo zaoberá témami zákonnosti, otvorenosti a politickej kultúry v samospráve, vás vyzývame na dodržiavanie zákonov a uplatňovanie politickej kultúry vo vašej obci,“ uvádza TIS.

    Jej zástupcovia konštatujú, že rovnako ako organizácii aj starostke by malo ísť predovšetkým o zastupovanie záujmov občanov, pričom ako nevyhnutnú podmienku na splnenie cieľa považuje hodnoty ako transparentnosť, slušnosť a dodržiavanie zákona.

    Starostku organizácia TIS upozornila, že podľa zákona starosta nie je nadriadený nad obecnými poslancami a rovnako nemá právomoci viesť zastupiteľstvo z pozície, akú prezentovala. A teda nemá ani právo poslancom niečo prikazovať, ako sa dialo počas zastupiteľstva z jej strany.

    „Takýto spôsob vedenia zastupiteľstva považujeme za hrubé nepochopenie postavenia samosprávnych orgánov a pošliapavanie základnej politickej kultúry,“ píše sa v liste. TIS upozorňuje starostku aj na to, že zastupiteľstvá sú výhradne verejné, výnimkou sú iba informácie chránené podľa osobitných zákonov ako obchodné, bankové či daňové tajomstvo. Ak sa však takýto druh informácií prerokováva, rokovanie vyhlási za tajné nie starosta, ale obecné zastupiteľstvo.

    Vyhrážanie kameramanovi

    Rovnako sa TIS nepáči vyhrážanie sa kameramanovi právnymi krokmi v prípade, že záznam zastupiteľstva zverejní. „Znemožnením vyhotovenia a šírenia záznamu z verejného rokovania obecného zastupiteľstva dochádza k porušovaniu ústavného práva na slobodné prijímanie a rozširovanie informácií podľa článku 26 odseku 1 a 2 Ústavy SR či článku desať odseku 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd,“ uvádza s tým, že o týchto náležitostiach opakovane rozhodol aj ústavný súd.

    Na záver zástupcovia TIS vyzvali starostku, aby pristúpila k zjednaniu nápravy a zavedeniu procesov, ktoré nebudú odporovať zákonom či základnej politickej kultúre v samospráve. Dodali, že na príslušnú prokuratúru poslali podnet pre porušovanie zákona počas zastupiteľstva.

    Video zo zastupiteľstva

    Vo videu, ktoré sa objavilo na internete, nastalo množstvo sporných a konfliktných situácií medzi starostkou a poslancami. Pri skladaní sľubov sa k nim správala ako k malým deťom alebo ich nútila spievať hymnu. Konflikt medzi nimi vyvolalo aj volenie si zapisovateľa medzi nimi. Kým poslanci navrhli Jozefa Ostrožnického, poslankyňa zvolila Máriu Harabinovú, čo odôvodnila tým, že Ďoďo, ako Ostrožnického Fedorová prezýva, nie je dostatočne počítačovo gramotný, ako vyžaduje. Zápisnicu totiž musia posielať elektronicky.

    Podobné kuriózne situácie pokračovali až do konca videa. Následne poslancom povedala, že bola upozornená, aby si od nich držala odstup. „Bolo mi povedané, že Fekišovce potrebujú starostu, ktorý má nadhľad a odstup. Takže si odstup budeme dodržiavať striktne. Na tom trvám,“ znelo z úst starostky. Na konci zostrihu vyhlásila starostka rokovanie za tajné, čím ale porušila rokovací poriadok obce, ktorý hovorí, že schôdze obecného zastupiteľstva sú zasadne verejné.

    Miloslava Fedorová (Smer – SD) je starostkou obce už štvrté volebné obdobie a svojho konkurenta v komunálnych voľbách porazila iba o deväť hlasov. Do zastupiteľstva obce sa dostali aj piati poslanci – Mária Harabinová (Sme rodina), Ing. Jozef Ostrožnický (Sme rodina), Jozef Sabo (OĽaNO), Stanislav Štefanič (DOMA DOBRE) a Peter Veseliny (SMER-SD).

    Ustanovujúce obecné zastupiteľstvo vo Fekišovciach:

    - Reklama -