Zástupcovia slovenských a ruských samospráv diskutujú o rozvoji partnerstiev

    0
    Predseda NR SR Andrej Danko (SNS), predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Poukázal na to, že tri dôležité okruhy bratislavskej konferencie – hospodársky rozmer spolupráce, rozvoj cestovného ruchu i spolupráca v oblasti kultúry a študentských výmen – môžu priniesť výmeny poznatkov i pozitívne príklady pre rozvoj miestnych samospráv a lokálnych trhov. Som rád, že zástupcovia ruských samospráv budú priamo v slovenských regiónoch diskutovať o možnosti pre priamy rozvoj partnerskej spolupráce,“ uviedol Sýkora.

    Veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Alexej Leonidovič Fedotov vyzdvihol dôležitosť nadregionálnej spolupráce, ktorá naberá na význame aj v súčasných zložitých geopolitických a ekonomických súvislostiach. Fedotov verí, že aj vďaka fóram, ako je to dnešné, príde k zintenzívneniu tohto nadregionálneho rusko-slovenského partnerstva. V súčasnosti máme približne 30 dohovorov o partnerstve regiónov, hoci musíme priznať, že nie všetky sú aktívne. V každom prípade plne podporujeme rozvoj takýchto spoluprác a oceňujeme výsledky, ktoré v tejto oblasti partneri dosiahli,“ povedal Fedotov. Ako príklad spomenul spoluprácu Žiliny s Krasnojarskom či Prešovského samosprávneho kraja a Vologodskej oblasti. Fedotov pripomenul i čulú spoluprácu v oblasti kultúrnych podujatí či študentských výmen, napríklad v prípade recipročných vystúpení folklórnych súborov či spolupráce slovenských a ruských univerzít.

    Predseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák vo svojom príhovore vyjadril presvedčenie, že dnešná konferencia je výrazom vôle a opätovného záujmu oboch strán o užšiu a intenzívnejšiu spoluprácu. Regionálne partnerstvá tomu podľa Petráka dávajú dôležitú platformu.

    Akákoľvek zmena politickej garnitúry, ktorá prichádza s voľbami, môže mierne vykloniť smerovanie zahraničnej politiky, no základy, ktoré sú postavené na spolupráci regiónov, miest a ľudí, sú trvalým základom, na ktorom sa dá stavať,“ zdôraznil Petrák.

    O impulze, ktorý môže prehĺbiť vzájomné vzťahy v kvantitatívnom i kvalitatívnom zmysle, hovoril tiež viceprezident Medzinárodnej asociácie partnerských miest (MAPM) Ruskej federácie Sergej Vasiľjevič Paramonov. Veľmi dúfame, že dôjde k veľmi užitočnému viacstrannému dialógu od ekonomiky cez kultúru, šport až po vzdelávanie a školstvo,“ povedal.

    Paramonov dodal, že ruská strana by v spolupráci so Slovenskom rada nadviazala na pozitívne skúsenosti, ktoré prináša dlhoročná partnerská spolupráca predstaviteľov ruských a nemeckých samospráv. Aj so slovenskou stranou by Rusi radi nadviazali pravidelné stretnutia. Paramonov predpokladá, že po tohtoročnej prvej konferencii by sa podobné stretnutie mohlo konať v roku 2018 v Rusku.

    - Reklama -