Zastavte vynútený návrat sýrskych utečencov, ide im o život, varujú humanitárne organizácie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V svojej správe, nazvanej Nebezpečné územie a zverejnenej v pondelok, NRC upozorňuje, že na každého Sýrčana, ktorý sa v roku 2017 vrátil do svojej vlasti, pripadajú traja Sýrčania donútení násilnosťami v Sýrii, aby svoje domovy opustili. 

    Správa tiež pripomína konštatovanie OSN, podľa ktorej Sýriu v roku 2018 opustí ďalšieho 1,5 milióna ľudí.

    “Pre veľkú väčšinu Sýrčanov, ktorí ušli pred vojnou a násilnosťami, by návrat v súčasnosti nebol ani bezpečný ani dobrovoľný,” uviedol generálny tajomník NRC Jan Egeland.

    Dodal, že sa stáva, že školy a nemocnice sú terčom útokov a ľudia zomierajú aj v oblastiach označovaných za zóny deeskalácie. Ide o regióny, kde platí lokálne prímerie na základe čiastkových dohôd uzavretých hlavnými aktérmi konfliktu počas roka 2017.   

    Mimovládne organizácie vyjadrili vo svojej spoločnej správe obavy aj v súvislosti s diskusiou v Európe – vrátane krajín ako Dánsko a Nemecko -, ktorá by mohla viesť k núteniu utečencov k návratu.

    Predstaviteľka organizácie Save the Children, Helle Thorning-Schmidtová, osobitne varovala pre prípadmi vynucovaného návratu detí.

    “Žiadne dieťa by sa nemalo vrátiť domov, kým situácia (v Sýrii) nie je bezpečná,” zdôraznila. 

    Prosperujúce európske štáty prijali na svojom území asi tri percentá sýrskych utečencov, ktorých väčšina zostala v štátoch susediacich so Sýriou: Turecku, Libanone a Jordánsku.

    Tlak na sýrskych utečencov, aby sa vrátili do svojej vlasti, sa v nich prejavil napr. uzatváraním hraníc, vyhosťovaním či nútením k návratu.

    Za sedem rokov trvania vojny zo Sýrie ušlo asi 5,5 milióna ľudí a ďalší milión sa ich presídlil v rámci územia krajiny.

    - Reklama -