Zastavia teroristov? Ministri vnútra v Bruseli prišli s novými nápadmi. Poznáme detaily

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Ako ďalej uviedol Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku, EK tento týždeň predstavila nové opatrenia pre kontrolu strelných zbraní. “Hlavným cieľom je sťažiť prístup k strelným zbraniam v únii, zabezpečiť kontrolu legálne držaných zbraní a posilniť spoluprácu medzi členskými krajinami,” vysvetlil.

    Medzi hlavné parametre nových pravidiel o kontrole strelných zbraní patrí napríklad sprísnenie držania poloautomatických zbraní s tým, že by ich nemohli držať jednotlivci. Komisia takisto navrhuje prísnejšie pravidlá pre nadobúdanie zbraní cez elektronické obchody, chce tak zabrániť predaju cez internet. Zaviesť sa majú i spoločné európske pravidlá pre značenie zbraní pre ich lepšiu vysledovateľnosť, lepšia výmena informácií napríklad o rozhodnutiach, ktorými sa zamieta zbrojný preukaz či prepojenie národných databáz a registrov. Tiež treba prísnejší dohľad nad zberateľmi zbraní, aby sa znížilo riziko následného predaja zločineckým skupinám.

    Opatrením je podľa Andreja Králika i posilnenie kontrol na vonkajšej hranici Európskej únie (EÚ) a lepšie využívanie Schengenského informačného systému. “Žiaľ, viaceré členské štáty nevykonávajú dôsledné kontroly na vonkajšej hranici EÚ. Európska komisia preto vyzvala členské štáty na rešpektovanie schengenských pravidiel a ich uplatňovanie v praxi,” uviedol pre agentúru SITA. Komisia tiež členov únie vyzvala, aby maximálne využívali možnosti Schengenského informačného systému, ktorý umožňuje výmenu informácií, vyhodnocovanie rizík, presadzovanie zákazu vstupu a pobytu na území EÚ. Na programe je i harmonizácia trestných kódexov, a teda rozšírenie skutkových podstát aj na aktivity súvisiace s terorizmom. “EK navrhne kriminalizáciu činností, ktoré súvisia s terorizmom, vrátane financovania terorizmu, prepravy, školení a výcviku teroristov,” poznamenal.

    Návrhom je i reforma uchovávania záznamov o preprave cestujúcich v leteckej doprave, ktorú už momentálne komisia rieši. “V rámci diskusie medzi Európskym parlamentom, členskými štátmi a Európskou komisiou zostáva otvorených niekoľko otázok. Patrí sem napríklad otázka, či by legislatíva mala zahŕňať aj lety v rámci únie, rozšírenie sprístupnenia dát o pasažieroch aj na ďalšie druhy trestnej činnosti, pričom by sem okrem terorizmu patrili aj závažné trestné činy a cezhraničná kriminalita,” vysvetlil Králik.

    Vytvorenie tzv. minischengenu v bodoch programu na dnešnom zasadnutí Rady ministrov vnútra a spravodlivosti nie je. Na mimoriadnom summite sa dnes zúčastní i minister vnútra Robert Kaliňák. Informáciu o vytvorení minischengenu priniesli vo štvrtok 19. novembra zahraničné médiá. Ako ďalej informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra, tento návrh je podľa rezortu nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci Európskej únie.

    Holandská vláda navrhuje vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov. Prostredníctvom tohto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy, oznámila vo štvrtok agentúra Reuters. Holandsko už možnosť vytvorenia minischengenu načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje na úrovni holandskej vlády, ale aj v nej sú na vec rozdielne názory. Európska komisia poprela, že by jej niekto návrh na vytvorenie minischengenu oficiálne predložil, hovoriť o opatreniach na hraniciach budú ministri na dnešnom summite. Minischengen by mal podľa správ holandských médií zahŕňať štáty Beneluxu, Nemecko a Rakúsko. Súčasťou plánu by bolo vytvorenie tranzitných táborov pre migrantov, ktoré by sa nachádzali mimo hraníc tejto oblasti. 

    - Reklama -