Zasnežené Slovensko počas Vianoc? Tipnite si, kedy to bolo

    0
    Odpratávanie snehu, ilustračné foto (Autor: SITA)

    “Navyše, Vianoce 2002 boli aj riadne mrazivé. Počas vianočných dní sme mali celodenný mráz a ráno bolo v nižších polohách zväčša mínus sedem až -20 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách ojedinele až okolo -25 stupňov Celzia,” uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

    V posledných rokov to však bolo s bielymi Vianocami podľa meteorológov slabé najmä na juhozápade. Ak by sme si totiž stanovili kritérium, že Vianoce sú na snehu vtedy, keď aspoň jeden deň medzi 24. a 26. decembrom má súvislú snehovú pokrývku, a to aspoň jeden centimeter snehu, tak na Letisku v Bratislave bol sneh v uplynulých desiatich rokoch na Vianoce iba jedenkrát.

    “Bolo to v roku 2012. Vtedy to však tiež bohviečo nebolo, pretože na zemi boli tri až štyri centimetre veľmi mokrého a zamrznutého snehu po výdatnom mrznúcom daždi,” približuje SHMÚ.

    Výrazne lepšia situácia v hlavnom meste na Vianoce bývala podľa meteorológov v rokoch 1989 až 2009, keď bol sneh počas vianočného obdobia počas 11 rokov.

    Odlišná situácia býva v Oravskej Lesnej, v nadmorskej výške takmer 800 metrov.

    “Počas minulých desiatich rokov tu sneh na Vianoce chýbal iba dvakrát a počas minulých 30 rokov tu bol sneh až 25-krát,“ poznamenáva SHMÚ s tým, že biele Vianoce boli v minulých rokoch v porovnaní s Bratislavou výrazne častejšie aj v Košiciach.

    Košické letisko malo za posledných desať rokov na Vianoce aspoň v jednom dni sneh až osemkrát a za minulých 30 rokov mala metropola východu biele Vianoce 21-krát.

    - Reklama -