Zásah nemeckej polície. Majú mužov napojených na útočníkov z Bruselu

    0
    Bruselské letisko Zaventem po útokoch samovraždených atentátnikov stráži armáda (Autor: SITA)

    Spolková polícia podľa spravodajského časopisu Der Spiegel zadržala jedného muža v stredu večer v meste Gießen v spolkovej krajine Hesensko po tom, ako krátko pred útokmi v Bruseli dostal na svoj telefón esemesky s menom jedného z útočníkov. 

    Televízia ARD uviedla, že ide o 28-ročného Maročana, ktorý vzbudil pozornosť policajtov pri rutinnej kontrole na železničnej stanici v Gießene. Pri preverovaní jeho dokladov zistili, že muž má zakázaný vstup do schengenského priestoru – a že sa v Taliansku a Nemecku dopustil trestných činov. 

    Nemecké úrady zatiaľ tieto správy nepotvrdili. Spolková polícia hovorila len o jednom zadržaní, odmietla sa však vyjadriť k prípadnému spojeniu s Bruselom. 
    Der Spiegel uviedol, že jedna z SMS v telefóne zadržaného obsahovala meno Khalid El Bakraoui. Ten sa podľa belgických vyšetrovateľov odpálil na stanici v bruselskom metre. Ďalšia krátka správa mala obsahovať len slovo “fin” – po francúzsky “koniec”. Zadržaný ju dostal v utorok o 9.08 h. Podľa doterajších poznatkov odpálil Bakraoui svoju nálož o 9.11 h. 

    Der Spiegel dnes tiež informoval, že v okolí Düsseldorfu zatkla vo štvrtok popoludní špeciálna policajná jednotka predpokladaného salafistu Samira E., ktorého rovnako ako Khalida El Bakraouiho v lete 2015 zadržali turecké orgány v oblasti hranice so Sýriou. Turecké úrady oboch podozrievali z toho, že bojovali v sýrskej vojne na strane islamistov alebo mali v úmysle sa k nim pripojiť. Oboch následne vyhostili do Amsterdamu, odkiaľ sa na cestu pôvodne vydali. 

    Hovorca düsseldorfskej prokuratúry povedal, že môže potvrdiť len to, že vo štvrtok zadržali muža, proti ktorému vedú vyšetrovanie okrem iného pre podozrenie z “prípravy závažného násilného činu ohrozujúceho štát”. 

    Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) medzitým varoval pred ďalšími teroristickými útokmi skupiny Islamský štát (IS) v Nemecku i celej Európe. “Európa je už dlho zahrnutá do spektra islamistickej propagandy. Aktuálne sa k tomu pridáva to, že takzvaný Islamský štát v Sýrii a Iraku je oslabený. Preto je táto teroristická skupina pod tlakom a potrebuje mimoriadne akcie, aby vzbudila pozornosť a demonštrovala silu,” povedal prezident BKA Holger Münch pre dnešné vydanie denníka Bild. 

    IS vyzýva svojich stúpencov vo zvýšenej miere na to, aby útočili v krajinách “neveriacich”, uviedol Münch. “Znamená to: Ohrozenie v Európe zostáva vysoké, ďalšie útoky nemožno vylúčiť,” dodal s výzvou, aby politici v tejto súvislosti poskytli dostatočnú podporu bezpečnostným orgánom. 

    - Reklama -