Zásadný prejav Donalda Trumpa. Ide o členstvo Európy v NATO

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Donald Trump prekročil ďalší z mnohých pomyselných, úplne neprijateľných tabu americkej politiky. Vo svojom vystúpení vo Wisconsine sa totiž opäť pred tisíckami ľudí oprel do NATO. Severoatlantická aliancia je podľa neho zastaraná, pre USA nevýhodná a nepotrebná.

    „O NATO som povedal, že je zastarané, musíme sa sústrediť na terorizmus a platíme peniaze, zatiaľ čo ostatní nie,“ vyhlásil Trump. „Prečo sme stále tí hlúpi? Prečo sa snažíme ochraňovať celý svet? A keď prišli problémy na Ukrajine, tak sme sa začali sťažovať my. Jasné, začneme pre Ukrajinu tretiu svetovú, okej.“

    „Prečo sa nesťažujú krajiny, ktoré s Ukrajinou susedia? Prečo sa nesťažujú ony? Prečo sa nesťažuje Nemecko?“

    Spomenul tiež skutočnosť, že 73 % všetkých výdavkov NATO platia práve USA, pričom ostatné členské krajiny sú len horko-ťažko schopné prispievať svoje 2 % HDP, k čomu sa, mimochodom, pri vstupe do NATO zaviazali.

    „Ale sú to práve USA, ktoré potrebujú a chcú NATO, nie Európa,“ uvádza web. Keby totiž Európa skutočne musela platiť rovnakú časť peňazí ako USA, zrejme by sa NATO rozpadlo už dávno.

    „Okrádajú USA, okrádajú vás. To nechcem. Buď zaplatia to, čo dlhujú, alebo nech vypadnú. A keď sa NATO rozpadne, tak sa rozpadne,“ povedal Trump vo svojom príhovore v Racine a pripomenul, že sa opäť uvádza ako príklad Ukrajina, pričom jediný, kto o Ukrajine naozaj hovorí, sú zase len Spojené štáty.

    Trump tak podľa Russia Insider pôsobí, že možno rozumie americkému politickému systému viac, než dáva najavo, a snaží sa ho jednoduchým a vulgárnym spôsobom pretlmočiť svojim voličom.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -