Zaplatia chystané sociálne balíčky vlády naše deti? Nový minister financií to odmieta, tu sú jeho argumenty

    0
    Ladislav Kamenický (Autor: TASR)

    “Som zástancom vyrovnaného rozpočtu a zdravých verejných financií,” povedal minister.

    Kamenický: Držíme sa programového vyhlásenia vlády

    Dodal však, že o finálnej podobe návrhov vládnych strán sa ešte rokuje a nie je tiež jasné, aká bude prognóza výhľadu ekonomiky a daňových príjmov na budúci rok.

    “Držíme sa programového vyhlásenia vlády. Na budúci rok by sme mali zostaviť vyrovnaný rozpočet,” dodal minister. 

    Vládna koalícia už niekoľko týždňov rokuje napríklad o znížení dane z pridanej hodnoty na potraviny na 10 %, o poklese percenta dane z príjmu právnických osôb na 15 % či o znížení nezdaniteľnej časti základu dane fyzických osôb.

    Vládne strany by tiež chceli zaviesť zvýšenie rodičovského príspevku, podporiť rodičov žiakov prvých ročníkov jednorazovým príspevkom a ďalšie benefity.

    Dopad pôvodných návrhov na verejné financie vyčíslili analytici na viac ako 1,3 miliardy eur. Podľa Kamenického nastal posun napríklad u dane z príjmu právnických osôb, kde by mala nižšia sadzba platiť iba pre firmy s ročným obratom do 100.000 eur. 

    Kamenický nevie, aké skutočné príjmy bude mať štát, tvrdí Heger

    Opozičný poslanec Eduard Heger (OĽaNO) však napriek tomu vidí v prijímaní týchto sociálnych opatrení riziká.

    “Vláda nás nepripravila na čas ochladzovania (ekonomiky, pozn. red.). Teraz ide rozprávať o tom, ako chce rozdávať,” povedal Heger.

    Podľa neho ani minister Kamenický nevie, aké skutočné príjmy bude mať štát, a či bude možné dodržať vyrovnaný rozpočet.

    “Je možné, že tieto opatrenia, ktoré sa chystajú, opäť zaplatia deti občanov Slovenskej republiky,” dodal Heger.

    Minister pripomenul výrazný rast HDP či platov

    Kamenický však kritiku odmietol a pripomenul výrazný rast hrubého domáceho produktu, rast miezd a pokles nezamestnanosti v posledných rokoch.

    Nie je podľa neho tiež jasné, či v Európe ide o krátkodobý výkyv výkonu ekonomiky, alebo o nastupujúcu recesiu. Minister sa s opozičným poslancom nezhodli ani na hodnotení výšky dlhu verejných financií.

    Heger pripomenul, že hoci percento dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) klesá, absolútna výška dlhu neustále rastie.

    “My sme dlh neznížili. Dlh narástol z 3600 eur na človeka na 8000 eur na človeka. My sme z neho iba vyrástli, a to preto, že nám rýchlejšie rástlo HDP,” povedal Heger.

    Budeme prehodnocovať rozpočet na mesačnej báze, sľúbil Kamenický

    Kamenický však oponoval, že absolútna výška dlhu sa dá znižovať iba prebytkovým rozpočtom. „Ten tu nikdy nebol,“ pripomenul Kamenický s tým, že po prvý raz sa dostal deficit pod jedno percento HDP za tejto vlády.

    Podľa Kamenického bude ministerstvo v prípade nepriaznivého vývoja verejných financií prijímať dodatočné opatrenia, akými je napríklad využitie rozpočtových rezerv.

    “Budeme prehodnocovať rozpočet na mesačnej báze,” povedal. Na viazanie rozpočtových výdavkov v niektorých kapitolách štátneho rozpočtu však momentálne dôvod nevidí.  

    - Reklama -