Zaplatí Zeman za svoju tvrdohlavosť? Kancelária českého prezidenta čelí exekúcii

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: SITA)

    Kaslová sa tak chce domôcť ospravedlnenia za prezidentov výrok, ktoré právoplatne nariadil súd. Prezidentská kancelária sa v stanovenom termíne neospravedlnila. Kaslová podľa advokáta podala návrh na exekúciu formou ukladania pokút. Znamená to, že súd bude môcť pokutovať Pražský hrad, kým ospravedlnenie nezverejní.

    “S klientkou sme sa však dohodli, že návrh podáme len raz. Peniaze totiž v prípade pokuty poputujú opäť štátu,” vysvetlil Vyskočil a dodal, že podľa zákona je možné uložiť pokutu vo výške až 100.000 korún (3700 eur). Návrh na exekúciu odovzdala Kaslová exekučnému úradu. Akému, ale nechcel jej advokát oznámiť – kvôli možnému nátlaku na exekútora.

    Ospravedlnenie za dehonestujúce výroky mal Hrad zaslať Kaslovej písomne do 23. septembra a navyše ho mal na 30 dní vyvesiť na svojich webových stránkach. Prezidentská kancelária sa v stanovenej lehote neospravedlnila a namiesto toho oznámila, že podá dovolanie na Najvyšší súd a návrh na odklad výkonu rozhodnutia.

    Český prezident hovoril o Peroutkovi vlani na pražskej konferencii k výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz. Povedal tam, že “jeden z najväčších českých novinárov Ferdinand Peroutka zverejnil v prestížnom časopise Přítomnost článok s titulkom 'Hitler je gentleman'. Ten istý novinár po mníchovskej dohode napísal: 'Ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi.'” Hovoril to v súvislosti so zlyhaním intelektuálov v období nástupu nacizmu.

    Zeman tvrdí, že Ferdinand Peroutka v 30. rokoch 20. storočia napísal inkriminovaný článok, ktorý sa však doteraz nepodarilo nájsť. Ospravedlňovať sa preto nemieni.

    - Reklama -