Západným politikom sa už len smejeme. Poradkyňa sýrskeho prezidenta o pokrytectve Západu a veľkom úpadku Európy

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)

    Za dôležitý medzník na získanie opätovnej kontroly nad celou krajinou považuje Asadova poradkyňa dobytie Aleppa. Obratom však varovala, že ešte nie je vyhraté. Z mesta ležiaceho v troskách totiž utekajú islamisti, ktorí sa neštítia prezliecť napríklad za ženy. Celú situáciu vraj navyše dlho zhoršovalo Turecko.

    Bitka o Aleppo bola obzvlášť neľútostnou a tvrdou, pretože Aleppo leží blízko Turecka, ktoré doň neustále vysielalo teroristov, dodávalo zbrane, muníciu, peniaze… V zásade možno v tejto súvislosti úplne otvorene hovoriť o tureckej agresii proti Aleppu a proti Sýrii. Z celej vojny si odnášam poznatok, že neexistuje terorizmus bez štátu alebo nejakej sily, ktorá by ho podporovala. Preto sú všetky tie medzinárodné proklamácie o boji proti terorizmu silne pokrytecké. Ak by totiž naozaj existovala medzinárodná vôľa bojovať proti terorizmu, mohol by takýto boj byť vedený a vyhratý. Skutočnú vôľu v tomto smere ale ukazujú len Rusko, Irán, Čína a, samozrejme, Sýria, ale západná koalícia, ktorá formálne vznikla práve kvôli boju proti terorizmu, s terorizmom vôbec nebojuje. Len pred dvoma dňami Američania poskytli leteckú podporu, aby teroristi z Rakky mohli opätovne okupovať Palmýru. Terorizmus jednoducho koná podľa príkazov zahraničných štátov a rôznych medzinárodných síl. A to je skutočným jadrom celej vojny, zaznelo z úst poradkyne sýrskeho prezidenta.

    Dáma to vidí tak, že Západ fakticky vedie vojnu proti Sýrii. Západ viedol vojnu aj proti Líbyi a ako to tam dnes vyzerá. Demokracia tam nie je. O Sýrii sa podľa jej názoru dodnes šíria lži, ako Asad zatočil s demokratizačným hnutím. Opozíciu, o ktorej sa hovorí, označuje Asadova poradkyňa v podstate za piatu kolónu platenú zo zahraničných zdrojov.

    Dnes pritom stále ešte môžete počuť hŕbu klamstiev o tom, čo sme údajne spáchali na začiatku protestného hnutia v Sýrii. Slávnym sa trebárs stal istý Talus, ktorý skladal revolučné protirežimové piesne a vojaci ho preto v Hamá mali zabiť a ešte mu navyše symbolicky vyrvať z hrdla hlasivky. Pred týždňom sa ale ukázalo, že spokojne žije v Európe,“ dopĺňa na dokreslenie situácie.

    Európa už nie je veľká a skvelá, myslí si Asadova poradkyňa

    Zdá sa však, že pokrytectvo Západu, ako ho opisuje Busajna Šaabanová, nefunguje stopercentne. Donald Trump dokázal tomuto pokrytectvu čeliť a dokázal zvíťaziť v prezidentských voľbách v USA, z čoho mali poradkyňa aj Bašár Asad veľkú radosť.

    Pokiaľ ide o Európu, tá podľa nej kráčala len v tieni Spojených štátov a v podstate nevykonala nič, čo by bolo proti vôli USA s ich politikou zasahovania do záležitostí iného suverénneho štátu. Busajna Šaabanová vkladá veľké nádeje do Ruska a Číny, ktoré sa podľa jej názoru správajú inak.

    Už jednoducho neveríme, že by Západ reprezentoval všetky tie najvyššie hodnoty, ktoré podľa svojich tvrdení reprezentuje. Čiže my sme v tejto vojne síce stratili veľa, ale Západ tiež. Stratil svoj imidž a dôveryhodnosť. Ak si totiž Európa myslí, že je stále skvelá a veľká, tak si to myslí sama. My tomu neveríme už dávno. Keď počúvame, čo hovoria trebárs francúzsky prezident Francois Hollande alebo britský minister zahraničia Boris Johnson, smejeme sa. Pripadajú nám ako blázni. Podľa nášho názoru konajú proti záujmom vlastných národov a nechápu náš región. Už dlho je nám jedno, čo v Európe rozprávajú,“ zhrnula.

    - Reklama -