Západné elity ohlúpli a teraz potrebujú našu pomoc, myslí si Petr Robejšek. A pridáva varovanie

    0
    Petr Robejšek, český politológ, ekonóm, komentátor a publicista žijúci v Nemecku (Autor: Archív: PR)

    „Tí, ktorí dňom i nocou bdejú nad tým, aby sme správne mysleli, to už dávno vedia. Ale napríklad pirát Ivan Bartoš ešte nie. Inak by urýchlene niečo urobil so svojím účesom. Prečo? Z USA do Európy dorazil nový poryv pokroku, ktorý sa volá ,cultural appreciation'. Ten pojem znamená čosi ako uznanie kultúrnej jedinečnosti. Jej zástancovia trvajú na tom, že my bieli nesmieme preberať symboly, jedlá, zvyky, časti odevov, a teda ani účesy z iných kultúr, pretože tým kradneme niečiu totožnosť. Takže Bartoš nemá na dredy nárok,“ napísal hneď na úvod Robejšek v sobotňajšej MF Dnes.

    Obratom k tomu dodáva, že od čias, čo je ľudstvo ľudstvom, sa rozvíja aj tým, že jedni napodobňujú druhých. Jeden človek prevezme myšlienku, výrobu nástroja či odevu od iného človeka a ďalej ju rozvíja. Strážcovia ideologickej čistoty sú teda pomýlení, ak nás kritizujú za to, že preberáme nápady z iných kultúr. V posledných rokoch však takto preberáme názory zo Západu a tu sa to začína komplikovať. Západ nás totiž dnes poučuje, že sme rasisti, egoistickí ľudia a xenofóbovia, keď odmietame pomáhať migrantom.

    „Prečo tá prísnosť? Predsa kvôli moci. Vytváraním výčitiek svedomia získavate účinný nástroj na utláčanie ľudí,“ podotkol Robejšek.

    Podľa politológa je to pritom Západ, ktorý by sa mal nad sebou zamyslieť, pretože tamojšie „elity“ riešia len okrajové problémy, napríklad otázku, či máme dve alebo viacero pohlaví. Úplne bokom nechávajú napr. neustále narastajúcu ekonomickú priepasť medzi najbohatšími obyvateľmi a ich menej šťastnými a chudobnejšími spoluobčanmi.

    „Aj preto niektorí superbohatí ľudia systematicky podporujú myšlienkové nezmysly. Odvádzajú pozornosť od vlastnej hrabivosti tým, že financujú činnosť ,priemyslu zlého svedomia'. Ten sa zaoberá vytváraním vonkajších a vnútorných nepriateľov a ,existenčných' výziev – ako sú napríklad klimatické zmeny alebo nebezpečenstvo atómových elektrární. A tie majú prednosť pred banálnymi záujmami obyčajných ľudí. Niektorí bohatí zneužívajú idealistické postoje mladých a investujú do vzdelávania ďalších generácií kazateľov,“ pokračoval politológ.

    S tým všetkým treba skoncovať. Podľa Robejška už by sme nemali preberať vzory zo Západu: „Západné spoločnosti ohlúpli dlhoročným blahobytom a príliš samozrejmou slobodou. Dnes sa síce stále ešte nachádzajú pred nami, ale len na ceste k dekadencii. Valí sa na nás vlna duchovnej deštrukcie. Napodobňovať západné názorové prúdy aj dnes je smrteľne nebezpečné,“ varoval.

    Stredná Európa sa tejto vlne dekadencie musí postaviť a stáť pevne ako posledná bašta západnej civilizácie.

     

    - Reklama -