Západ zradil Ukrajinu a jej revolúciu. Americký profesor sa rozpísal o ruských klamstvách, Putinovej agresii a zúfalej krajine hodenej cez palubu

    0
    Pohľad do foyer SND počas otvorenia výstavy Robert Tappert / Majdan (Autor: SITA)

    Sám Snyder vie po ukrajinsky a krajinu osobne navštívil. Aj preto pochopil, čo sa dialo na Majdane. To sa o mnohých ďalších komentátoroch povedať nedá, pričom nechcel nikoho osobne menovať. S plným vedomím prehlasuje, že Západ zradil revolučný ideál.

    „Bola to revolúcia, ktorá si zaslúžila oveľa väčšiu podporu. Lenže z najrôznejších dôvodov súvisiacich aj s neznalosťou a propagandou sa tak nestalo. Takže keď sa vás nebodaj nedotýka osud Ukrajincov, mali by ste si robiť starosti aspoň o otázku svetového poriadku a, samozrejme, aj o situáciu v Európe. Putinov prístup spočíva totiž v tom, že je možné napadnúť akúkoľvek ďalšiu krajinu a pošliapať ideu neporušiteľnosti jej hraníc, čím porušuje veľmi dôležité dohody – Chartu OSN a Budapeštianske memorandum. Žije v predstave, že zákon a hranice nie sú dôležité – to je veľmi nebezpečný prístup nielen pre Európu, ale aj pre celý svet. Preto je mimoriadne dôležité venovať udalostiam na Ukrajine maximálnu pozornosť,“ apeloval Snyder v texte zverejnenom na serveri open-doors.cz.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Ruský prezident síce tvrdí, že Majdan v podstate zorganizoval Západ ako puč, ale neexistujú na to dôkazy. Realita je taká, že Ukrajinci stojaci na Majdane chceli patriť k Západu. Neodôvodnený je vraj tiež argument, že Ukrajinu ovládli fašistické sily. Stačí sa pozrieť na výsledky volieb, prípadne na predvolebné prieskumy, z ktorých je zrejmé, že napríklad Pravý sektor má na Ukrajine menšiu podporu ako zástup extrémistov na Západe.

    Ľudia stáli na Majdane, pretože chceli lepší život pre svoje deti. A ak bude v tomto duchu ukrajinská revolúcia pokračovať, má šancu dočkať sa úspešného konca. Západ mal však Kyjevu oveľa viac pomôcť. Bohužiaľ to neurobil a s trochou zveličenia sa dá povedať, že krajina bola hodená cez palubu. A to je zlé.

    Zároveň nesmieme zabúdať na to, že z hľadiska medzinárodného práva je Krym súčasťou Ukrajiny a Rusko porušilo medzinárodné právo.

    - Reklama -