Západ vraj začína strácať trpezlivosť s Ukrajinou. Už aj najhorlivejší zástancovia sa odvracajú…

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    „Predtým, než túto krajinu napadlo Rusko, Európska únia, Medzinárodný menový fond a ďalší darcovia veľkoryso prehliadali korupciu a oligarchiu panujúcu na Ukrajine. Lenže táto trpezlivosť sa vyčerpala,“ píše server.

    S korupciou v tejto krajine by mala v role najvyššej bojovníčky zatočiť niekdajšia gruzínska politička Khatia Dekanoidzeová, ktorá dnes pracuje pre Ukrajinu. Pred pár dňami však sama „rezignovala“, keď v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse konštatovala, že na Ukrajine síce bol priestor na realizáciu dôležitých hospodárskych a protikorupčných reforiem, ale nedošlo k nim krátko po Majdane v roku 2014 a dnes už na to chýba politická vôľa.

    K situácii na Ukrajine sa vyjadril aj Európsky dvor audítorov. Vydal správu, v ktorej sa môžeme dočítať, že Ukrajina dosiahla len malý pokrok v boji s korupciou a v snahe upraviť podnikateľské prostredie. A to aj navzdory multimiliardovej pomoci, ktorú krajina získala zo strany EÚ. Boj proti korupcii sa podľa autorov správy zmiernil, pretože štátna moc a politické strany nekonajú nezávisle, ale pod vplyvom oligarchov.

    Najväčším pomocníkom Ukrajiny je však Medzinárodný menový fond, no už aj odtiaľ zaznieva varovný hlas šéfky Christine Lagardovej, ktorá upozornila vládu v Kyjeve, že miliardová pomoc môže byť pozastavená. Ukrajinský prezident Petro Porošenko preto okamžite prišiel s uisteniami, že vláda bude v reformách a v boji s korupciou aj s oligarchiou pokračovať a urobí všetko, čo bude v jej silách.

    Zahraniční odborníci však Porošenkovi už veľmi neveria. Palicu nad ním láme aj ukrajinský investičný bankár Aivaras Abromavičius. Proti prezidentovi sa dokonca postavil niekdajší gruzínsky prezident Micheil Saakašvili, ktorý ponúkol svoje služby Ukrajine a chcel postaviť na nohy Odesu. Vymenil stovky policajtov, daňových úradníkov a snažil sa do oblasti prilákať zahraničných investorov, lenže narazil. Narazil na nedostatočnú podporu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

    Nedá sa povedať, že by sa na Ukrajine nezmenilo k lepšiemu vôbec nič, ale doterajší pokrok sa zdá byť veriteľom nedostatočný.

    Celý komentár si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -