Západ verzus Východ. Prečo ste takí tvrdí? Nezabúdajte na svoju komunistickú minulosť, odkazuje nám „mamička“ Merkelová

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Krajiny V4 odmietajú povinné prerozdelenie utečeneckých kvót. Na štvrtkovom samite v Bruseli sa opäť predviedli tým, že ho jednoducho zablokovali. Rozhnevali si tak Západ, na čele s Francúzskom a Nemeckom, píše portál sme.sk.

    Načo tá tvrdosť?

    Tvrdohlavosť visegrádskej štvorky irituje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Východeurópske krajiny, ako nás a našich susedov označila, si podľa nej myslia, že Západ s nimi zle zaobchádza. „Potrebujem pochopiť, prečo reagujú tak rázne a prečo sú také tvrdé v otázke migrantov,“ odkazuje nám Merkelová. Tá postoj V4 kritizovala aj minule, keď nám pripomenula komunistickú minulosť,  keď aj zo Slovenska veľa ľudí emigrovalo a Západ ich prijal.

    Robert Fico, ktorý sa vždy zastrája, že kvóty u nás neprejdú, tiež potvrdil rozdielny pohľad na to, čo chce Brusel a krajiny ako Slovensko, Česko či Maďarsko. Povinné prijatie určitého počtu utečencov je pre nás jednoducho neprípustné. Fico nesúhlasí ani s trvalým mechanizmom. „Potrebujú mať symbol, aby mohli doma vysvetľovať, že aj iní sa postarajú, hoci vedia, že tam utečenci nikdy neostanú,“ cituje premiéra sme.sk.

    Kým niektoré krajiny, ako napríklad visegrádska štvorka, majú len reči, v iných sa už začalo konať. Prví Sýrčania už išli do Luxemburska a Švédsko prijalo Eritrejčanov.

    - Reklama -