Západ to skúsil v Iraku a v Líbyi, a vždy to bol prúser. Rusko úraduje v Sýrii štrnásť dní, a prvé výsledky už sú tu. Toto sa dnes píše v prestížnom konzervatívnom britskom časopise

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    „Rusi mali pravdu o Iraku a Líbyi, zatiaľ čo Američania a Briti sa smrteľne mýlili,“ mieni Matthews. Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že podpora skupín bojujúcich na Blízkom východe za slobodu sa môže vypomstiť, pretože si nemôžeme byť istí, čo ich skutočne motivuje k boju. Región môže upadnúť do chaosu, čo sa teraz aj deje.

    Proti tomuto chaosu dnes stojí koalícia Ruska, Iránu, Iraku a sýrskeho prezidenta Bašára Asada a aspoň zatiaľ sa zdá, že na diplomatickej fronte Rusko, stojacie na čele tejto koalície, víťazí. Víťazí aj napriek tomu, že riaditeľ CIA David Petraeus prirovnáva ruskú operáciu v Sýrii k černobyľskej katastrofe.

    Text v angličtine nájdete TU.

    „Ruský rozhodný zásah vykreslil Baracka Obamu a Davida Camerona ako slabých a zmätených politikov. Keď sa obvykle vlastenecky zmýšľajúci čitatelia newyorského Daily Mail vyjadrovali k otázke, či silnejšie argumenty predkladá Putin alebo Obama, 96 percent respondentov označilo Putina,“ dopĺňa autor. Za zásadné Matthews označuje nedávne vystúpenie Vladimira Putina v OSN, kde zatienil západných politikov, keď tzv. Arabskú jar označil za katastrofu a spýtal sa, či si sú je strojcovia vedomí toho, čo rozpútali. Údajní obhajcovia ľudských práv rozpútali chaos, v ktorom ľudský život prakticky nemá cenu.

    Na rozdiel od Západu Putin vie, koho v Sýrii podporuje a prečo, podporuje Asada, pretože predstavuje predvídateľného politického hráča, ktorý vo svojej krajine zaisťoval stabilitu. Rovnako tak Putin vie, kto sú jeho nepriatelia. Západ spolieha na umiernených sýrskych rebelov, ktorých vyškolil, ale stačí sa pozrieť, ako dopadli jednotky školené expertmi zo Západu v Afganistane či Iraku. Faktom je, že najúspešnejšími bojovníkmi proti radikálom z Islamského štátu sú Kurdi, lenže Spojené štáty nedokázali zariadiť, aby ich spojenec Turecko na Kurdov neútočilo

    Je otázne, či sýrsky diktátor Bašár Asad predstavuje jediného prijateľného hráča na Blízkom východe, keď si uvedomíme, že aj Asadove útoky proti vlastnému obyvateľstvu pripravili pôdu pre radikálov z Islamského štátu. Ale to podľa autora Putina toľko netrápi. Ide mu predovšetkým o to, aby Spojené štáty a Veľkú Britániu vykreslil ako papierových tigrov.


     

    - Reklama -