Západ stále opakuje rovnakú chybu a pomáha teroristom. Britský profesor na to spísal obsiahly rozbor

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)
    Paul Rogers, profesor na katedre mierových štúdií na Bradford University vo Veľkej Británii, sa zamýšľa, ako sa od deväťdesiatych rokov minulého storočia vyvíjal islamský terorizmus. Výsadné postavenie v tejto oblasti si vydobyla al-Káida, ktorej cieľom bolo zúčtovať so „skazenými vládcami“ v oblasti Blízkeho východu, ktorí svoje krajiny nevedú po správnej moslimskej ceste. Správnej z pohľadu radikálov.
     
    Al-Káida na to využívala teroristické útoky v blízkom okolí, ale aj proti západnému satanovi Spojeným štátom. Al-Káida sa však nesnažila vytvoriť štátny útvar pod svojou správou. Jej najväčším „úspechom“ bol 11. september 2001. V boji proti nim urobil Západ na čele s USA chybu, keď sa v Afganistane aj v Iraku rozhodli zvrhnúť miestnu vládu. Po úspešnej pozemnej operácii vyhlásili veľké víťazstvo. V skutočnosti tým však vytvorili podhubie pre ešte silnejšieho nepriateľa.
     
    Celý text v angličtine na serveri openDemocracy nájdete TU.
     
    Islamský štát na plány al-Káidy nadviazal, ale zároveň zriadil štátny útvar, ktorý chce rozšíriť na čo najväčšiu časť planéty. S budovaním kalifátu začal v Sýrii, ktorá bola rozvrátená občianskou vojnou. Vznik Islamského štátu (IS) Západ zaspal, v podstate mu ešte pomohol, keď americký prezident Barack Obama rozhodol o stiahnutí značnej časti síl z Iraku aj Afganistanu.
     
    Namiesto toho, aby sa Západ pokúsil o stabilizáciu situácie v týchto rozbúrených krajinách, začal útok na Líbyu. Uskutočnila sa pozemná operácia, po nej opäť vyhlásili veľké víťazstvo, rovnako ako v Afganistane a Iraku, ale v skutočnosti došlo k ďalšiemu prehĺbeniu už aj tak zlej situácie v regióne.
     
    Tri základné ciele islamistov
     
    Teraz široká koalícia spojencov podniká vzdušné operácie proti Islamskému štátu a vyhlasuje úspechy. Tisíce zabitých radikálov a zničené zásadné komunikačné body. Lenže sa nezdá, že by to IS oslabovalo. Desivé teroristické útoky v Bejrúte i Paríži ukazujú, že sa islamistom darí to, čo chcú. Podľa Rogersa sledujú tri ciele.
     
    „Demonštruje silu a schopnosť nadviazať na známu históriu oslabenej al-Káidy. V čo najväčšom meradle sa snaží podnecovať islamofóbiu, predovšetkým vo Francúzsku a Veľkej Británii, aby mohol následne hovoriť o strete civilizácií. Snažia sa Západ vyprovokovať k ešte agresívnejšiemu protiútoku, pričom by bolo najlepšie, keby došlo aj k pozemnej operácii v islamskom regióne,“ píše profesor.
     
    „Ak sa do boja proti Islamskému štátu zapoja ďalšie a ďalšie západné krajiny, ktoré budú chcieť situáciu vyriešiť vojenskou cestou, v podstate len zopakujú chyby z rokov 2001 až 2014. A zdá sa, že Veľká Británia sa chystá výraznejšie zapojiť do útokov proti islamistom. Úprimne povedané, je úžasné, že opakujeme stále rovnakú chybu a západní lídri padajú do stále rovnakej pasce. Odmietajú uznať, že Islamskému štátu ide predovšetkým o vyvolanie rozsiahleho konfliktu, a ak k nemu v posledných dňoch dochádza, islamisti môžu byť spokojní,“ uzatvára Paul Rogers.
     
    autor: mp
    - Reklama -