Západ nevie, aké je to mať ruské tanky pred domom. Komisárka Jourová opísala, ako robí v Bruseli osvetu proti hybridným hrozbám z Moskvy

    0
    Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová (Autor: SITA)

    Europoslanci by radi viac bojovali proti šíreniu dezinformácií na internete. Prečo? Europoslanci a komisári majú obavy, že práve šírenie dezinformácií by mohlo ovplyvniť jarné voľby do Európskeho parlamentu. „Je vysoká pravdepodobnosť, že nielen k zneužitiu osobných údajov, ale aj k dezinformačným kampaniam bude dochádzať vo všetkých štátoch,“ upozornila Jourová. Zvlášť zraniteľní sú podľa nej ľudia, ktorí čerpajú informácie z internetu a nečítajú tradičné nezávislé médiá.

    „My z európskej úrovne môžeme urobiť dve veci. Jednak alarmovať a dať odporúčanie. A potom môžeme urobiť niečo, čo robím napríklad ja, teda rokovať priamo s tými internetovými gigantmi,“ doplnila Jourová. Giganti sú si vraj vedomí, že šírením niektorých informácií napomohli k prehĺbeniu priekop v spoločnosti, a teraz sa s tým snažia niečo robiť.

    „Čo regulujeme, je ochrana osobných údajov. To, čo neregulujeme a nebudeme regulovať, je to, čo je pravda a čo je lož. To v žiadnom prípade robiť nebudeme, pretože lož nie je nelegálna,“ zdôraznila dáma.

    „A čo budete robiť, ak sa o ovplyvnenie volieb pokúsi Rusko?“ spýtala sa moderátorka. „V Českej republike vidíme, že tu je tá intenzita vysoká, hovoria to aj experti. A ja si myslím, že by bola fatálna chyba čakať na to, až sa niečo stane. My radíme štátom sa oplechovať, dopredu sa chrániť,“ uviedla.

    Západ s tým skúsenosť nemá. Oni nevideli ruské tanky pred svojím domom, takže úlohou stredoeurópskych štátov je vraj upozorňovať, že toto riziko existuje. Rovnako treba podľa Jourovej bojovať proti dezinformačným webom, ktoré šíria strach a hystériu. „A ja si myslím, že to je jedna z veľkých úloh pre štátne inštitúcie, aby nastavili taký systém, ktorý tie dezinformačné weby odhalí a pomôže uviesť informácie na pravú mieru.“

    Česká justícia aj česká vláda podľa Jourovej zotrvávajú na pozíciách právneho štátu. Eurokomisárka by len vyšetrovateľom odporučila, aby uvažovali aj nad využitím paragrafu o šírení poplašnej správy, ak vidia, že k šíreniu takej správy naozaj dochádza.

    Reláciu nájdete na webe ČRo.

    - Reklama -