Západ jednotne proti Rusku? Už nie tak úplne

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    „Pokiaľ ide o Krym, túto otázku považuje Rusko navždy za uzavretú. Nebude o tom nikdy a s nikým diskutovať,“ vyhlásil ruský prezident pri návšteve Grécka. Informovala o tom britská BBC. Práve obsadenie ukrajinského polostrova Ruskom bolo dôvodom na vyhlásenie západných sankcií proti Rusku.

    Putin sa vydal na cestu do EÚ, aby posilnil pošramotené vzťahy s európskymi partnermi, a v Aténach sa dočkal podpory. Premiér Alexis Tsipras volal po zrušení sankcií. „Opakovane sme sa vyjadrili, že bludný kruh militarizácie a používania rétoriky z čias studenej vojny sú kontraproduktívne. Riešením je dialóg,“ zaznelo z úst gréckeho predsedu vlády.

    Za pozornosť však stojí aj to, že grécky premiér nebol sám, kto vyzýval na zrušenie sankcií voči Rusku. Rovnaký názor vyjadril podľa servera EurActiv.com aj nemecký vicekancelár a predseda nemeckej sociálnej demokracie Sigmar Gabriel. Veľmi tým pobúril ukrajinskú vládu, ktorá chce teraz vedieť, či Gabriel hovoril v mene celej nemeckej vlády alebo ide iba o jeho osobné stanovisko. „Požiadali sme ministerstvo zahraničia, aby potvrdilo, či tento názor vyjadruje stanovisko celej vlády,“ konštatoval ukrajinský veľvyslanec v Nemecku. Keby išlo o názor celej vlády, vyvolalo by to vraj „v Kyjeve sklamanie a horkosť“, pretože Rusko by skôr malo čeliť jednotnej Európskej únii.

    Gabriel sa proti ruským sankciám vyslovil na akcii určenej na propagáciu plynovodu Nord Stream 2 medzi Ruskom a Nemeckom – na konferencii Russlandtag, čiže Ruský deň. Nemecká kancelárka Angela Merkelová doposiaľ trvala na tom, že protiruské sankcie budú zrušené až potom, keď dôjde k naplneniu dohody z Minska. Keby sa však čakalo práve na naplnenie tejto dohody, Rusko by sa zrušenia sankcií nemuselo v dohľadnom čase dočkať, pretože prímerie medzi ukrajinskou armádou a separatistami podporovanými Ruskom je opakovane porušované z oboch strán.

    Okrem toho je zaujímavá skutočnosť, že Francúzsko udelilo vstupné víza ruskému ministrovi poľnohospodárstva aj napriek tomu, že je uvedený na sankčnej listine nežiaducich osôb.

    Putin dal potom najavo, že Ruská federácia bude musieť reagovať na plány USA ohľadom vybudovania protiraketového dáždnika v Poľsku a v Rumunsku. To, že sa Rumunsko doteraz vôbec nemuselo zaujímať o kroky Ruska, sa teraz podľa Putina zmení, pretože ruská armáda nemôže nechať bez odpovede kroky americkej armády.

    NATO tvrdí, že pripravovaný protiraketový dáždnik má spojencov chrániť pred raketami z Blízkeho východu.

    Celý text BBC si môžete v angličtine prečítať TU


    Celý text EurActiv.com si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -