Západ bráni Rusku zničiť Islamský štát. Chce ho zachovať, naznačuje Tereza Spencerová

    0
    Damašk v Sýrii (Autor: SITA)

    Rusko vraj bombarduje legitímnu opozíciu

    Spencerová poukazuje napríklad na to, že americký minister zahraničia John Kerry si na jednej strane pochvaľoval rokovanie s ruským kolegom Sergejom Lavrovom, ale súčasne bez ohľadu na doterajšie postoje Washingtonu konštatoval, že vojna bude pokračovať, dokiaľ bude Bašár Asad pri moci. Pričom obvinil Rusko, že v Sýrii bombarduje „legitímnu opozíciu“, bez toho, aby uviedol, koho má vlastne na mysli.

    Británia si pre zmenu zastavenie paľby predstavuje tak, že svoje nálety zastaví len Rusko (a „ukončí vojnu v Sýrii jedným písknutím“), pričom veľmi podobný názor vyjadrilo aj Francúzsko, podľa ktorého by Rusko nemalo bombardovať civilistov… „Čiže západný ,naratív‘ ďalej funguje podľa ,osvedčenej‘ logiky: keď Rusko bombarduje Islamský štát, je kritizované za to, že bombarduje civilistov, a keď nebombarduje Islamský štát, je obviňované, že bombarduje ,umiernených rebelov‘, teda teroristov platených Západom, Saudskoarabmi, Katarom alebo Turkami,“ objasňuje Spencerová.

    Len za uplynulý týždeň hlási Rusko 1 888 zasiahnutých cieľov, ale USA s koalíciou proti IS len 16

    Zmyslom spomínaných výrokov je vraj prinútiť Rusko, aby nechalo situáciu v Sýrii tak, ako je, teda aj s Daešom a al-Káidou. „Aby Západ mohol nerušene a donekonečna pokračovať vo svojej vojne proti teroru,“ píše Spencerová ironicky. A upozornila na to, že ruské letectvo len za uplynulý týždeň v rámci 510 bojových náletov hlási 1 888 zasiahnutých cieľov, zatiaľ čo Spojené štáty aj s celou viac ako tridsaťčlennou „koalíciou proti Daešu“ len 16.

    Podľa Spencerovej sa dá očakávať, že medzi západných „umiernených“ rebelov sa čoskoro zaradí aj al-Káida, pretože ovláda značné oblasti na severe Sýrie, čo Rusku podľa mníchovskej dohody dáva oprávnenie viesť nálety práve tam a pomôcť Damasku a jeho spojencom rýchlo ovládnuť celé územie.

    Spencerová poukazuje na to, že západní politici podľa Financial Times zatiaľ al-Káidu a ďalších „svojich“ rebelov nehája otvorene, naopak hľadajú novátorské argumenty.

    „Napríklad americký senátor John McCain tvrdí, že Rusko, ktoré v Sýrii bombarduje až od konca októbra, hodlá zničiť Európu imigračnou vlnou, pretože chce vyostriť krízu spojenú s prívalom migrantov, využiť ju ako zbraň, aby vnieslo rozkol do radov transatlantickej aliancie a podkopalo európsky projekt,“ čo vraj podľa slov Spencerovej v praxi znamená, že „diplomacia je teraz v službách vojenskej agresie“. „Je to, mimochodom, ten istý McCain, ktorý Európskej únii v rámci ,transatlantickej aliancie‘ odkázal, že to Spojené štáty rozhodnú, kedy bude smieť EÚ zrušiť sankcie proti Rusku,“ upozorňuje analytička.

    Ukončenie nepriateľských akcií prímerie neprinesie

    Upozorňuje zároveň na fakt, že zmyslom dohody o „ukončení nepriateľských akcií“ nie je zastavenie paľby. Napokon to hneď v Mníchove potvrdil aj John Kerry: „Prímerie má veľmi veľa právnych výsad a požiadaviek. Ukončenie nepriateľských akcií nič také nevyžaduje, v mnohých ohľadoch však majú rovnaký efekt. V mysliach mnohých účastníkov sa teraz prímerie rovná čomusi stálejšiemu a svojím spôsobom reflektuje koniec konfliktu, ale je to výrazne inak. Je to pauza, ktorá závisí od vývoja pokračujúceho procesu, a preto je ukončenie nepriateľských akcií oveľa vhodnejšie… Cieľom je však dosiahnuť v určitej chvíli trvalé, dlhodobé prímerie.“

    Sergej Lavrov vzápätí reagoval: „Zhodli sme sa na tom, pretože sa domnievame, že je to prvý krok k prímeriu. John práve vysvetlil, že medzi tým nie je väčší rozdiel, ale táto hra so slovami sa rovná vyhláseniam o existencii akéhosi plánu B. To je nebezpečná cesta… Niet pochýb, že povedie len k eskalácii konfliktu.“

    Podľa Spencerovej terajšia Kerryho „pauza“ v podobe „ukončenia nepriateľských akcií“ nie je v americkom diplomatickom arzenále ničím novým. Tento nástroj má obvykle poskytnúť americkým spojencom a vazalom možnosť ďalšieho bombardovania pri súbežnom americkom uisťovaní, že nechcú nič iné ako mier.

    Džihádistom má pomôcť skvelé množstvo rakiet zem-zem

    „Zrejme prvýkrát bola táto formulka použitá pri izraelskej agresii proti Libanonu v roku 2006 a teraz sa prejavuje trebárs tým, že zároveň s oznámením dohody džihádisti z oblasti Aleppa, ktorí dopredu odmietajú akékoľvek prímerie, hlásia príjem ,skvelého množstva‘ rakiet zem-zem. Majú džihádistom pomôcť v čase, keď sýrska armáda uzatvára hranicu s Tureckom, a tým aj zásobovacie trasy pre sýrskych a zahraničných rebelov,“ píše analytička.

    Západ a jeho spojenci „pauzu“ na hľadanie „plánu B“ podľa nej nutne potrebujú. Na jednej strane totiž nie sú schopní vzdať sa svojich pôvodných, už päť rokov márnych plánov na zvrhnutie Bašára Asada. Na druhej strane však nie sú schopní svoje ciele dosiahnuť ani v rámci ženevského formátu, ak sa situácia na bojisku nezvráti v ich prospech. „A pohľad na bojisko pritom naopak jasne napovedá, že čelia porážke a záplava hrozieb voči Rusku alebo ochota Poľska začať bombardovať Daeš na tom, napodiv, nič nemení,“ uvádza Spencerová.

    Ako dodáva, vlna protiruských vyhlásení vlastne len stále viac pripomína arabské príslovie o brešúcich psoch a karaváne, ktorá ide ďalej.

    „Tým väčšmi, že čoraz viac západných hlasov dokáže priznať, že Rusko so svojimi spojencami má v Sýrii prevahu – pripúšťajú to ľudia z okolia kancelárky Merkelovej, britský minister obrany Philip Hammond si je vedomý, že ,všetko bude záležať len od toho, čo bude chcieť Rusko‘, Financial Times usudzuje, že Rusko odteraz už Spojeným štátom jednoducho nedovolí, aby si zvrhávali akúkoľvek hlavu štátu len preto, že ich náležite nepočúva, Slate sa domnieva, že v súčasnej situácii má Rusko všetky tromfy v rukách, Wall Street Journal už triumf takisto prisúdil Rusku, zatiaľ čo napríklad The Boston Globe považuje pokračujúce odmietanie Západu spolupracovať s Ruskom za prežitok minulosti a ,ďakuje Rusku‘ za jeho reálny boj proti terorizmu v Sýrii,“ upozorňuje Spencerová.

    Podľa nej zároveň nie je pravdepodobné, že by sa „ukončenie nepriateľských akcií“ mohlo premeniť na trvalé prímerie.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: vam

    - Reklama -