Zanechal nacizmus v Nemcoch samovražedný komplex? Nemeckí politici chvália nízku pôrodnosť vlastného národa, vítajú nárast počtu imigrantov a hovoria, že bude dobre, ak sa stanú menšinou

    0
    Adolf Hitler opúšťa väznicu v Landsbergu (Autor: SITA)

    Angela Merkelová v roku 2010 zarazila nemeckú, ale aj svetovú verejnosť, keď priznala, že multikulturalizmus v krajine totálne zlyhal. Vo svojom prejave pre stranu Kresťanskodemokratickej únie v meste Postupim Merkelová konštatovala, že myšlienka, podľa ktorej budú ľudia z rôznych kultúrnych zázemí žiť šťastne vedľa seba, sa nakoniec ukázala ako nefunkčná. „Tento (multikultúrny) prístup zlyhal, totálne zlyhal,“ povedala vtedy Merkelová.

    Viacerí ľudia preto nechápavo krútili hlavami, keď sa nemecká kancelárka rozhodla v minulom roku otvoriť miliónom imigrantov dvere dokorán. Merkelová zrazu začala tvrdiť, že Nemecko je „dostatočne silnou krajinou“ na to, aby prichádzajúcich ľudí z tretieho sveta integrovalo. „Ak to vezmeme za správny koniec, súčasná hlavná výzva príchodu a integrácie toľkých ľudí nám ponúkne príležitosť do budúcnosti,“ povedala Merkelová vo svojom novoročnom prejave. O tých, ktorí masovú nekontrolovanú imigráciu nepovažujú za úplné požehnanie, sa vyjadrila takto: „Je dôležité, aby sme nepočúvali tých, ktorí si s chladom, či dokonca nenávisťou v srdci chcú uzurpovať Nemecko len pre seba a ostatných z neho chcú vylúčiť.“

    Ako je možné, že multikulturalizmus zlyhával v roku 2010, keď bola imigrácia do Nemecka relatívne nízka, ale po piatich rokoch je zrazu Nemecko „dostatočne silnou krajinou“ ochotnou prijať milióny nezdokumentovaných imigrantov a masová imigrácia sa stáva „príležitosťou do budúcnosti?“ Toto je otázka, ktorú si položilo množstvo politických komentátorov a bežných ľudí a na ktorú od nemeckej kancelárky stále (nielen) Nemci čakajú odpoveď.

    Nemecká kancelárka dokonca zašla tak ďaleko, že sa zasadila aj za umlčiavanie nesúhlasných postojov. V septembri sa Angela Merkelová stretla so zakladateľom Facebooku Markom Zuckerbergom. Zapnutý mikrofón však v ten „najhorší moment“ zachytil to, čo malo byť súkromnou konverzáciou. Merkelová sa totiž na Zuckerberga obrátila s otázkou, či sa chystá niečo robiť s nenávistnými komentármi na Facebooku. Zuckerberg odpovedal: „Zostáva urobiť ešte nejakú prácu.“ „A pracujete na tom?“ opýtala sa ho následne Merkelová v angličtine. „Áno,“ odvetil jej riaditeľ Facebooku.

    Na slová nemeckej kancelárky došlo po silvestrovskom masovom sexuálnom napadnutí žien na železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom, keď Facebook zrušil stránku Kolínčanov, na ktorej sa šírili svedectvá o útoku, ako aj o diletantskom prístupe polície.

    „Nemecká polícia sa spočiatku snažila všetko toto ututlať, no nakoniec sa jej to nepodarilo. Už 1. januára poobede začali na facebookovej skupine ‚Nett-Werk Köln' písať ženy, čo všetko zažili. Táto skupina mala k včerajšiemu večeru (pozn. 5. 6. 2015) 148-tisíc užívateľov a do dnešného rána bola z Facebooku odstránená. Bolo možné čítať množstvo statusov očitých svedkov, obťažovaných žien, ľudí, ktorí ničím nebudili dojem, že by boli extrémisti alebo čo len vulgárni. Kebyže na tejto stránke nestrávim včera takmer hodinu, neverím, že vôbec existovala,“ napísal predseda SaS Richard Sulík, ktorý je tvrdým kritikom politiky otvorených dverí.

    Olej do ohňa včera priliala starostka Kolína Henriette Rekerová po tom, ako v rozpore s vyjadreniami svojho policajného šéfa odmietla útoky spájať s imigrantmi a ženám odkázala, že majú byť na podobné situácie pripravené.

    Čo sa to s nemeckými politikmi deje?

    Podľa britského konzervatívneho komentátora Douglasa Kambouri, ktorá je, mimochodom, gréckeho pôvodu a nemá preto dôvod byť zaťažená „hriechmi Nemecka“. Kambouri napísala o svojich skúsenostiach s imigrantmi knihu, čím prelomila tabu, ktoré oficiálne policajné miesta zaviedli z obáv pred pogromami na utečencov, a stala sa zrazu častým hosťom mnohých televíznych diskusných relácií.

    „Skúsenosti komisárky podporujú i vyjadrenia šéfa Zväzu nemeckých kriminalistov Andrého Schulza, ktorý rovnako hovorí o pomerne rozsiahlej kriminalite medzi utečencami ako o potenciálnom riziku. Tieto vyjadrenia majú popri nezávislých informáciách médií nepochybne tiež vplyv na zmenu nálad v spoločnosti,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk bezpečnostný analytik Milan Žitný.

    Úplne pesimistický ohľadne Nemecka nie je ani spomínaný Douglas Murray. Ten tvrdí, že bude stále ťažšie vysvetľovať mladým Nemcov, že by sa mali ako spoločnosť rozpadnúť pre niečo, čo urobili ich prarodičia. 

    - Reklama -