Zaľúbila sa do utečenca z tábora a táto láska ju donútila brutálne zavraždiť vlastnú mamu. Neuveriteľné, čo polícia všetko zistila

    0

    Lisa Borchová sa zoznámila s radikálnym islamom, keď sa zaľúbila doistého moslima, ktorý ju však opustil a odišiel do Švédska za rodinou. Našla si však nového partnera, ktorý mal rovnaké „záľuby“ ako ona. Borchová so svojím 29-ročným priateľom Bakhtirom Mohammedom Abdulláhom pozerala videá, na ktorých bolo zachytené sťatie Alana Henninga a Davida Hainesa radikálmi z Islamského štátu. Podľa výpovedí dvojica takto trávila celé hodiny. Zoznámili sa v utečeneckom tábore, ktorý mala mladá Dánka neďaleko domu.

    Brutálne videá s militantnými popravami priviedli Borchovú a Abdulláha k hroznej myšlienke. Spoločne naplánovali a zosnovali vraždu Lisinej matky. Podľa pitvy bodli ženu najmenej 20-krát. Telo našli v dedinke Kvissel priamo v dome, v ktorom Lisa Borchová bývala s matkou, nevlastným otcom, bratom a so sestrou. V osudný večer po krutom čine zavolala mladá vrahyňa sama políciu a uviedla, že počula matku kričať, pozrela sa von oknom a videla tam utekať muža bielej pleti. V telefonáte tvrdila, že všade je krv, ale keď prišla polícia, sedela pohodlne na gauči v obývačke a pozerala si na smartfóne videá z YouTube. Na otázku polície, kde je jej matka, údajne iba ukázala prstom na poschodie.

    Polícia našla Borchovej matku v posteli zaliatej krvou, ale jej dcéra sa správala, ako keby sa nič nestalo. Nebola ochotná ani len sa postaviť, keď sa jej muži zákona pýtali, čo sa stalo. Práve táto reakcia spolu s nezáujmom a dôkazmi o pozeraní niekoľkohodinových videí stínania hláv islamskými radikálmi priviedli vyšetrovateľov k domnienke, že Lisa Borchová je za brutálnu vraždu zodpovedná.

    Spory v rodine

    Za celým tragickým prípadom boli údajne spory v rodine. Borchovej matka údajne trvala na tom, aby sa Lisa rozišla s oveľa starším moslimským priateľom Abdulláhom a žila „normálny tínedžerský život“. Podľa prokurátora to bol finálny podnet na to, aby dvojica spáchala chladnokrvnú vraždu. „Táto vražda bola chladnokrvná, mimoriadne krutá a spáchaná zverským spôsobom,“ uviedla pred súdom prokurátorka Karina Skouová.

    Zločin a trest

    Za to, že naplánovala a spáchala brutálnu vraždu vlastnej matky, si Lisa Borchová odsedí 9 rokov za mrežami napriek tomu, že sa pred súdom snažila vyhovoriť na to, že vražednú zbraň držal v ruke Abdulláh. Ten, naopak, tvrdil, že prišiel Lise „pomôcť“ až vo chvíli, keď už bola jej matka mŕtva. Vzájomné obviňovanie však dvojici pred súdom nepomohlo. 29-ročný Abdulláh si odsedí 13 rokov a po uplynutí trestu ho úrady vyhostia z Dánska. Borchová strávi prvý rok zo svojho 9-ročného trestu v nápravnom zariadení pre mladistvých. Každý z nich musí okrem toho zaplatiť aj odškodné pozostalým. Nevlastný otec Borchovej, jej sestra a nevlastný brat tak dostanú od každého z vrahov cez 55-tisíc eur. Nevlastný otec mladistvej vrahyne bol v čase vraždy jeho manželky na služobnej ceste.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -