Žalobu pre kvóty sme podali dnes ráno, vyhlásil Fico

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Ako informoval predseda vlády, avizovanú žalobu podávame na Súdny dvor ako najvyšší zo súdov Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu. Slovenská republika pritom žaluje Radu Európskej únie. „Podávame žalobu proti Rade Európskej únie z titulu prijatia rozhodnutia ministrov vnútra z 22. septembra o tzv. povinných kvótach, ktoré boli prijaté väčšinovým hlasovaním napriek odporu niektorých členských štátov,“ objasnil Fico. Proti kvótam vtedy boli okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko a Rumunsko. 

    Podľa Fica žiadame, aby súd toto rozhodnutie o zavedení povinných kvót vyhlásil za neplatné a aby Rada bola zaviazaná náhradou trov konania. „Tvrdíme, že toto rozhodnutie, ktoré Rada ministrov vnútra prijala, je v rozpore s rozhodnutím európskej rady, ktorá jasne konštatovala, že sa nebudú prijímať povinné kvóty,“ vyhlásil premiér. Zároveň ide podľa Fica v danom prípade o nelegislatívne opatrenie, hoci malo ísť o legislatívne opatrenie. „Myslíme si, že dochádza k porušovaniu práv Európskeho parlamentu a národných parlamentov,“ objasnil ďalší dôvod podania žaloby Fico. Ďalej sa podľa neho „domnievame, že Rada ministrov vnútra mala rozhodovať jednomyseľne, a nie väčšinovo,“ objasnil premiér s tým, že v danom prípade sa hlasovalo o návrhu Európskej komisie, pričom došlo k zmenám v tomto návrhu. „V takom prípade podľa príslušnej legislatívy sa má rozhodovať jednomyseľným hlasovaním,“ uviedol Fico. 

    Premiér takisto zopakoval svoje stanovisko, že kvóty považuje za nezmyselné, a že realita ukazuje, že skončili fiaskom. „Ľudia nie sú na základe kvót v podstate prerozdeľovaní. Malo ísť o 120-tisíc ľudí, vieme, že iba pár sto ľudí bolo premiestnených,“ povedal Fico s tým, že sa musí nájsť iná cesta, ako sa vysporiadať s migrantmi, ktorí už sú na území EÚ. 

    Ako Fico objasnil postup žaloby, súd po doručení žaloby ju doručí odporcovi, čiže Rade Európskej únie. Tá sa bude musieť v približne dvojmesačnej lehote vyjadriť k tejto žalobe. Proti tomuto vyjadreniu sa bude mať právo vyjadriť zase slovenská vláda. „Súd to zaregistruje, do nejakých desiatich dní to môže doručiť odporcovi. Odporca má dva mesiace aj desať dní na vyjadrenie k žalobe. Potom na základe pravidiel má právo na vyjadrenie opäť vláda SR. K tomuto vyjadreniu sa potom ešte raz môže vyjadriť samotný odporca,“ vysvetlil Fico.

    - Reklama -