Žaloba pre kvóty na migrantov nás vystavuje riziku. Nemali by sme ju podávať, myslí si Abrhan

    0
    Zľava: Poslanci NR SR za stranu KDH Pavol Abrhan a Alojz Přidal (Autor: SITA)

    Abrhan upozornil, že vláda v politickej rovine teraz môže spochybňovať rozhodnutie rady ministrov, ak však rozhodne súd, je riziko, že rozhodne v prospech EK. „Takéto rozhodnutie potom vláda bude musieť akceptovať a prijať migrantov bez možnosti výberu,“ zdôraznil Abrhan. Podanie žaloby podľa Abrhana preto nie je prezieravé a vystavuje Slovensko riziku.

    „Spor je výhodnejšie držať v politickej rovine ako v právnej,“ zdôraznil s tým, že ak súčasná vláda podá žalobu, súd do slovenských parlamentných volieb nerozhodne. „Jeho rozhodnutie tak bude musieť prijať budúca vláda, v ktorej Smer-SD byť nemusí,“ myslí si Abrhan. 

    Slovensko sa o podaní žaloby musí rozhodnúť do 18. decembra. Podanie žaloby na Súdny dvor v Luxemburgu predseda vlády oznámil deň po tom, čo ministri vnútra väčšinovým hlasovaním odsúhlasili prerozdelenie migrantov. Tí tento krok aj napriek nesúhlasu Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska schválili v utorok 22. septembra. Podľa Fica toto rozhodnutie nemôže fungovať a odmieta ho zaviesť do praxe. Premiér v stredu 23. septembra uviedol, že si je vedomý, že sa vystavujeme procesu infringement (porušenie nariadenia, zákona, dohody – pozn.). Zároveň upozornil na to, že je tu vážny rozpor v principiálnej otázke o fungovaní EÚ a o tom, či je možné prijímať takéto rozhodnutia diktátom väčšiny.

    - Reklama -