Zákon proti nenávistným prejavom na internete zlyhal hneď prvý deň. Mal by byť okamžite zrušený. Píše najčítanejší denník v Nemecku

    0
    Sídlo Twitteru v San Franciscu (Autor: SITA)
    Podľa najčítanejšieho nemeckého denníka je nový zákon proti slobode prejavu a robí zbytočne martýrov z antiimigračných politikov, ktorým sociálne siete mažú ich komentáre, ak majú nenávistný obsah. Ak by sociálne siete takýto obsah nevymazali, hrozí im podľa zákona platného od 1. januára 2018 pokuta, a to až do výšky 50 miliónov eur. 
     
    Napríklad sociálna sieť Twitter už bola nútená vymazať niekoľko antiimigračných a antimoslimských komentárov nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Zablokovaný bol aj satirický účet, ktorý parodoval islamofóbiu. 
     
    „Prosím, ušetrite nás myšlienkovej polície!“ stálo na titulnej strane stredajšieho vydania denníka Bild. Článok označil zákon na boj proti nenávistným prejavom za „hriech“ voči názorovej slobode, garantovanej nemeckou ústavou. 
     
    Zákon prikazuje sociálnym sieťam, aby odstránili alebo zablokovali akýkoľvek očividný kriminálny obsah zo svojich stránok do 24 hodín. Šéfeditor denníka Bild Julian Reichelt však tvrdí, že zákon môže byť aplikovaný proti hocičomu a hocikomu, keďže v mnohých prípadoch neexistuje definícia toho, čo sa má zdať nezákonné. 
     
    Namiesto toho, aby zákon bránil radikálnym skupinám získať vplyv, má podľa Reichelta presne opačný efekt. „Zákon proti nenávistným prejavom na internete zlyhal hneď prvý deň. Mal by byť okamžite zrušený,“ napísal Reichelt s tým, že zákon iba robí z politikov AfD „názorových martýrov“. 

    Čo zmazali?

    Medzi vymazanými twítmi nemeckých politikov je napríklad vyjadrenie členky AfD Beatrix von Storchovej, ktorá kritizovala políciu za to, že twítuje v arabčine. Storchová doslova napísala, že sa polícia takto snaží „udobriť si barbarské moslimské hordy mužov, ktorí znásilňujú“ ženy v Nemecku. Polícia už podala podnet na prokuratúru, aby tieto vyjadrenia političky prešetrila ako možné podnecovanie nenávisti. 
     
    Podobný osud stretol aj twít ďalšieho poslanca a člena AfD Jensa Maiera, ktorý označil Noaha Beckera, syna bývalého tenisového šampióna Borisa Beckera, za „polonegra“. 

    Čo na to vláda?

    Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas zákon na boj proti nenávistným prejavom bráni tým, že sloboda slova a prejavu neznamená „voľnú ruku“ pre šírenie kriminálneho obsahu na internete. „Výzvy na vraždenie, vyhrážky, urážky a burcovanie más či klamstvá o Osvienčime (Auschwitz) nie sú prejavy slobody názoru, ale skôr útoky na slobodu názoru ostatných,“ povedal Maas. 
     
    Agentúra Reuters pripomína, že Nemecko má jedny z najtvrdších zákonov proti hanobeniu, podnecovaniu nenávisti a hrozbám násilím voči akýmkoľvek minoritám. Väzenie hrozí aj za popieranie holokaustu. 
     
    Podľa ministra Maasa musia sociálne siete dodržiavať nemecké zákony, tak ako všetci ostatní v krajine. „Tí, ktorí chcú chrániť slobodu názoru, sa nemôžu len prizerať tomu, ako kriminálne výzvy a hrozby utláčajú výmenu názorov,“ dodal šéf nemeckého rezortu spravodlivosti Heiko Maas.
     
    - Reklama -