Zakázať ženám moslimské oblečenie na pracovisku je právom zamestnávateľa, znie z Európskeho súdneho dvora

    0
    Európsky súdny dvor v Luxemburgu (Autor: SITA)
    Kokottová z Európskeho súdneho dvora (ECJ) v utorok vyhlásila, že je od zamestnávateľov absolútne legálne, ak zakazujú svojim zamestnancom nosiť v práci moslimské šatky zahaľujúce hlavu či tvár. Na takýto zákaz stačí, aby spoločnosť mala všeobecné pravidlo, ktoré „zakazuje nosenie viditeľných politických alebo náboženských symbolov na pracovisku“. 
     
    Najnovší prípad rieši v tejto oblasti Belgicko. Recepčná Samira Achbitaová udala svojho bývalého zamestnávateľa, ktorý ju prepustil. Výpoveď dostala, pretože trvala na nosení moslimskej šatky, ale zamestnávateľ jej to výslovne zakázal. Podľa ECJ však nejde o žiadne predsudky či obmedzovanie náboženstva. 
     
    Prípad recepčnej, nespokojnej s firemnou politikou svojho zamestnávateľa, skončil na belgickom súde. Achbitaová sa sťažovala, že výpoveď z práce za nosenie moslimského odevu je diskriminácia, ale jej žalobu zamietli dva súdy. Teraz sa prípadom zaoberá kasačný súd, ktorý chcel vyjadrenie ECJ. Kokottová z Európskeho súdneho dvora len potvrdila, že firmy majú právo zakázať svojim zamestnancom určité oblečenie. 
     
    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -