Zahraničná politika potrebuje vylepšiť imidž. Po škodách, ktoré boli narobené, to nebude jednoduchá úloha, vyhlásil liberál

    0
    Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

     „Žiaľ roky 2012 – 2016 sa zapíšu do histórie ako obdobie, v ktorom premiér SR neváha legitimizovať porušovanie medzinárodného práva a rôznymi výrokmi, ktoré sú diametrálne odlišné u domáceho, bruselského či moskovského publika vzbudzuje dojem absolútnej nekonzistentnosti a nedôveryhodnosti. Ak sú navyše tieto doplnené xenofóbnou a nenávistnou rétorikou, podobnou extrémistom z rôznych kútov Európy a sveta, tak je zrejmé, že túto prioritu vláda SR nielenže nenaplnila, ale Slovensko odovzdáva ako krajinu menej dôveryhodnú i menej rešpektovanú v Európe aj vo svete,“ vyhlásil Klus. Ocenil však, že napriek niektorým rozporuplným personálnym nomináciám, zjavne vedeným straníckym a nie odborným kľúčom, zostala stavovská česť slovenskej diplomacie zachovaná a dobré meno našej krajiny prostredníctvom zahraničného zastúpenia ochránené.

    Ak bude strana Sloboda a Solidarita súčasťou reformnej vlády, tak sa podľa Klusa bude usilovať výrazne zlepšiť imidž SR v Európe ako dôveryhodného a rešpektovaného partnera. „Po škodách, ktoré v tejto veci boli narobené, to nebude jednoduchá úloha, sme však presvedčení, že ju dokážeme zvládnuť prostredníctvom jednoduchého receptu. Budeme všade, jasne a zrozumiteľne hovoriť náš názor, či sa to danému publiku páči alebo nie,“ uviedol. Klus sľubuje, že SaS dokáže vniesť do vzťahu s veľmocami i EÚ vyvážený, biznisom a ideológiou neovplyvnený názor. Liberáli chcú zjednodušiť možnosti občianskej participácie občanov SR žijúcich v zahraničí na verejnom živote ich vlasti prostredníctvom aktívnej podpory spolkov a krajanských organizácií, ale aj zavedenia volieb cez internet. 

    Klus si nevie predstaviť, že Robert Fico v rámci slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie by mohol viesť napríklad rokovania o riešení sýrskeho konfliktu, keďže neváha xenofóbne označiť všetkých moslimov na Slovensku za perspektívnu hrozbu. Ocenil však prípravu slovenského predsedníctva ministerstvom zahraničných vecí, ktoré komunikuje s celým politickým spektrom. 

    - Reklama -