Záhada, o ktorej sa radšej mlčí. Týka sa CIA, Islamského štátu a miliárd z predaja ropy

    0
    Ruské letectvo zasahuje rafinériu Islamského štátu (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Podľa nezávislej irackej neziskovej organizácie Ústav pre energetiku riadi Islamský štát produkciu 30 000 barelov ropy denne v Iraku a ďalších 50 000 barelov v Sýrii. Ropu potom predáva na čiernom trhu za zvýhodnenú cenu štyridsať dolárov za barel, čo je viac než dvakrát nižšia suma ako štandardná cena. ISIS na tom teda zarába 3,4 milióna dolárov denne. Vďaka bezmála sto miliónom dolárov mesačne môžu islamskí radikáli financovať svoje teroristické útoky a neustále lákať nových dobrovoľníkov z celého sveta. Poukazuje na to, že ak chcú byť Spojené štáty a ich spojenci v boji proti islamským teroristom úspešní, musia im zabrániť v predaji tejto ropy.

    „Informácie o financovaní ISIS nikoho zvlášť neprekvapia, ale zato oveľa viac prekvapujúci je fakt, že spojencom trvalo viac ako rok, kým sa na túto záležitosť začali zameriavať. V aktuálnom texte publikovanom agentúrou Bloomberg sa píše, že aj po viac ako roku leteckých úderov proti cieľom islamistov sú ich finančné zdroje stále rovnaké. Analytik Benjamin Bahney radí, že sa treba orientovať na ropu. Bloomberg však správne poznamenáva, že aj bez ropy má Islamský štát dostatočné prostriedky na to, aby vzdoroval ešte niekoľko ďalších rokov. Získava peniaze aj z predaja sexuálnych otrokýň, z výkupného a má dostatok poľnohospodárskej pôdy,“ uvádza šéfredaktor.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Napriek tomu považuje za zrejmé, že ropa tvorí hlavný zdroj príjmov Islamského štátu. „Celý dodávateľský reťazec majú veľmi dobre zorganizovaný. Ropu však najčastejšie predávajú v surovej forme, pretože islamisti udržujú v chode len niekoľko rafinérií. Rafináciu preto vo väčšej miere vykonávajú miestni obyvatelia pomocou jednoduchých domácich zariadení, ktoré sú rozosiate po celej púšti,“ cituje Durden experta na Irak Michaela Knightsa. V spomínanom článku navyše Bloomberg uvádza, že Pentagon sa na tieto ciele nezameriaval, pretože sa chcel vyhnúť civilným obetiam. „USA zmenili svoje rozhodnutie pred štyrmi dňami, keď americké bombardéry v spolupráci s bojovými krížnikmi zničili 116 kamiónov, ktoré viezli ropu,“ píše sa v ZeroHedge.

    „Viac ako rok trvajúce starosti Pentagonu o civilné obete však zmizli vo chvíli, keď si Obamova administratíva uvedomila, že doterajšia stratégia boja zlyhala a ISIS je silnejší ako kedykoľvek predtým,“ uvažuje Durden a poukazuje na nutnosť zistiť, kto sú prostredníci medzi Islamským štátom a koncovými zákazníkmi, ktorí ropu kupujú. „Nepoznáme ich mená, ale sú to nadnárodné energetické spoločnosti, ktoré porušovali zákony proti financovaniu terorizmu. V tejto chvíli sú tak jasné tri veci. Nech už je to ktokoľvek, tak vďaka týmto obchodom zarába obrovské peniaze a zároveň necháva zarobiť tiež ISIS. Po druhé je zrejmé, že CIA, Pentagon, a teda aj americká vláda, poznajú uvedeného sprostredkovateľa ropy ISIS,“ tvrdí ďalej autor.

    Za tretiu istotu potom Durden považuje skutočnosť, že aj keď Spojené štáty, Rusko a Francúzsko teatrálne a na efekt bombardujú sýrsku púšť bez toho, aby presne poznali svoje ciele, financovanie Islamského štátu ďalej pokračuje. „Predovšetkým preto, že tú ropu stále niekto nakupuje. Je skutočne najvyšší čas, aby sa niekto nahlas a otvorene spýtal, kto je prostredníkom a finálnym príjemcom tejto ropy a prečo sa to deje s tichým súhlasom západných spojencov. Prečo vlády západných krajín dovolia, aby bol Islamský štát touto cestou stále financovaný?“ pýta sa na záver.

    - Reklama -