Zadarmo v skutočnosti nie je nič. Andreja Kisku vnímame ako možného partnera v budúcej vláde, zaznelo z SaS

    0
    Richard Sulík (Autor: Reprofoto - Facebook/Richard Sulík)
    Liberáli sa ešte koncom augusta nevyhli otázke, či súhlasia s návrhom predsedu NR SR a lídra SNS Andreja Danka na okresanie výrokovej imunity poslancom v pléne parlamentu. K tomuto kroku chcel Danko pristúpiť pre správanie sa niektorých poslancov ĽS NS. Saskári na to však majú svoj vlastný názor a s návrhom tak úplne nesúhlasia. 
     
    „Hanobenie rasy, národa a presvedčenia považujeme za morálne zlyhanie poslanca. Obmedzovanie výrokovej imunity však považujeme za dvojsečnú zbraň. Účelom indemnity je chrániť funkčnosť NR SR ako zákonodarného orgánu, a nie zabezpečovať jednotlivým poslancom beztrestnosť,“ píše v odpovedi SaS. 
     
    S blížiacimi sa komunálnymi voľbami, ktoré slovenských voličov čakajú v novembri, sa ľudia pýtajú aj na kandidátov. Jedného z čitateľov zaujímalo, či sa liberáli z SaS prikláňajú v hlavnom meste skôr ku Caroline Liškovej alebo Jánovi Mrvovi. Dnes už je po „primárkach“ usporiadaných medzi kandidátkou KDH a kandidátom OĽaNO a SaS jasné, že o kreslo bratislavského primátora sa bude uchádzať Mrva, zatiaľ čo Lišková sa stala súčasťou jeho predvolebného tímu. 
     
    „Strana SaS drží dohody, a preto držíme dohodu s naším partnerom z OĽaNO. Oni podporili vlani nášho kandidáta a dnes už bratislavského župana Juraja Drobu. Tento rok na oplátku my podporujeme kandidáta OĽaNO na bratislavského primátora. Tým je Ján Mrva,“ potvrdila SaS svoje rozhodnutie na stránkach PL. 
     
    V otázkach smerovaných na SaS sa čitatelia pýtali aj na to, prečo chcú liberáli rušiť vlaky a obedy pre deti na základných školách zadarmo. 
     
    „Zadarmo v skutočnosti nie je nič. Preto strana SaS v prvom rade navrhuje znížiť daňovo-odvodové zaťaženie ľudí. Chceme, aby ľudia mali v peňaženkách viac peňazí a sami sa rozhodli, na čo ich použijú. Či na cestovanie vlakom alebo na dovolenku či kúpu nejakej veci. SaS je proti kupovaniu voličov a diktovaniu im, čo budú mať zadarmo a čo nie. SaS chce zlepšiť život ľudí na Slovensku a nechať ľudom na ich vlastnom rozhodnutí, čo spravia so svojím vyšším príjmom,“ zdôvodňuje strana svoj postoj. 

    Strach z Kisku?

    Strach z prípadného nástupu Andreja Kisku liberáli podľa vyjadrení na stránke PL nemajú. Skôr ho vraj vnímajú ako partnera. 
     
    „Uvedomujeme si, že Andrej Kiska nás zrejme pripraví o istý počet voličov – už len preto, že z našich voličov podporuje Andreja Kisku ako prezidenta najväčšie percento. My však pokračujeme v politike poctivej, liberálnej pravicovej strany a v našich konzistentných postojoch. Sme alternatívou voči tejto korupčnej koalícii. Andreja Kisku vnímame ako možného partnera v budúcej vláde. Pravdou tiež je, že zatiaľ nepoznáme takmer žiadnu potvrdenú informáciu o jeho novej strane,“ píše SaS v odpovedi. 
     
    Andrejovi Kiskovi a jeho úlohe vo vysokej politike je venovaná aj ďalšia otázka pre SaS. „Počul som, že Kiska sa má stať premiérom aj v prípade, že nebude mať na to mandát. Možno krčmové reči, alebo dohodnutá realita, viete mi k tomu niečo povedať?“ pýta sa jeden z čitateľov PL. 
     
    Liberáli pripomínajú, že zatiaľ nemáme takmer žiadnu potvrdenú informáciu, ako bude vyzerať budúcnosť Andreja Kisku vo veľkej politike.
     
    „V každom prípade platí, že v SaS rešpektujeme demokratické princípy. Ak Andrej Kiska so svojím projektom získa v parlamentných voľbách viac hlasov ako SaS a bude na čele najsilnejšej koaličnej strany, logicky sa stane premiérom a Richard Sulík sa už vyjadril, že bude prvý, kto mu zagratuluje,“ konštatuje SaS. 
     
    Sulíkovci však zároveň pripomínajú, čo sa stane, ak Kiska nevybuduje svoj projekt dostatočne premyslene a presvedčivo. „V konečnom dôsledku môže pomôcť Smeru k ďalšiemu vládnutiu a to by bolo veľmi zlé pre Slovensko,“ píšu liberáli. 
     
    V závere odpovede na otázku o prípadnom nástupe Kisku na čelo vlády SaS dodáva, že prípadný nástup terajšieho prezidenta do parlamentnej politiky môže vytlačiť z parlamentu KDH či Most-Híd. „Problém je, že ich nestlačí na nulu a môže sa stať, že tam prepadnú dve, tri či štyri percentná. Dokopy to môže byť dostatočne signifikantný počet na to, aby pravica nevedela postaviť vládu a Robert Fico sa vďaka tomu udrží pri moci,“ odpovedá SaS. 
     
     
    - Reklama -