Začína sa olympiáda v Riu. Slovenskí politici majú favoritov. Čo sa stalo v Mníchove v roku 1972, sa môže zopakovať, zaznelo

    0
    Olympijské hry sú už predo dvermi a sledovať športové zápolenia z Ria sa chystajú aj naši politici (Autor: TASR)

    Tešíte sa na olympiádu? Budete sledovať tento športový sviatok roka?

    Áno, jasné, teším sa. Na druhej strane, olympiádu budem sledovať skôr sporadicky, podľa toho, ako mi to vyjde časovo.

    Na ktoré disciplíny sa najviac tešíte, respektíve ktoré si nechcete nechať ujsť?

    Určite nebudem sedieť pred obrazovkou od rána do večera, no atraktívne disciplíny, ako je napr. šprint mužov na 100 m, prípadne počínanie Petra Sagana na horskom bicykli, tak to by som rád videl. Disciplín je veľa a človek asi nemá šancu postíhať všetko z programu, no ja osobne som v prvom rade športový fanúšik a ocením aj kvalitné výkony zahraničných športovcov. Nebudem sa vyslovene zameriavať len na našich reprezentantov. Veľmi sa teším aj na americký basketbalový výber, lebo už teraz v príprave, ako valcujú svojich súperov, tak to je priam neskutočné.

    Ste bývalý futbalový reprezentant, čo futbalový turnaj v Riu? Ten sledovať budete?

    Priznám sa, že futbal aj preto, že na olympijskom turnaji nemá až taký kvalitatívny cveng ako na MS alebo Eure, budem sledovať len tak „jedným okom“. Samozrejme, som zvedavý, či sa Brazílii podarí získať na domácej pôde vytúžené zlato, no ako som spomenul už v predchádzajúcej odpovedi, pred telkou nechcem stráviť čas po celý olympijský program. Sám si radšej pôjdem primárne zašportovať a olympiáda v televízii bude len ako taký doplnok.

    Kto z našich olympionikov by mohol priviezť cenný kov z Brazílie? Koho považujete za naše najväčšie medailové nádeje?

    Nemám úplne detailný prehľad o všetkých našich reprezentantoch, takže nechcem sa púšťať do nejakých analýz. Ale tak verejnosť veľmi výrazne spomína Petra Sagana, hoci to bude mať ťažké. Jemu by som to asi najviac prial. Ale aj naši strelci by mohli mať úspešné súťaže, v chôdzi Matej Tóth je favoritom a takým naším želiezkom v ohni. V každom prípade na to, aké malé množstvo peňazí sa u nás dáva do športu, je stále ešte malý zázrak, že dokážeme nosiť sem-tam medaily z vrcholných podujatí. To si možno bežný fanúšik u nás ani veľmi neuvedomuje, že v porovnaní s inými krajinami, ako sme na tom biedne. A že rodičia, tréneri alebo sám športovec suplujú rolu štátu. Tak ale to by bolo na dlhšiu debatu…

    Tibor Jančula (47) je bývalý slovenský futbalový reprezentant hrajúci na poste útočníka. V národnom tíme má bilanciu 29 zápasov/9 gólov. Na klubovej úrovni hrával o. i. za Dunajskú Stredu, Slovan Bratislava, Viktoriu Žižkov, Casino Salzburg, Fortunu Düsseldorf. V súčasnosti je poslancom za stranu SNS.

    Tešíte sa na olympiádu? Budete sledovať tento športový sviatok roka?

    Áno, chystám  sa sledovať olympiádu. Napriek tomu, že u mňa to bude trošku ťažšie, keďže doma nemáme televíziu (smiech). No jednak u kamarátov a jednak v rámci kampane v regiónoch si nechcem niektoré športové vystúpenia, predovšetkým našich reprezentantov, nechať ujsť.

    Na ktoré disciplíny sa najviac tešíte, respektíve ktoré si nechcete nechať ujsť?

    Keďže som zo Žiliny, tak asi neprekvapí, že sa špeciálne teším na výkon Petra Sagana, rovnako aj chodca Mateja Tótha. A takisto aj na naše strelkyne.

    Poznáte sa osobne aj s niektorým z našich športovcov, ktorí nás momentálne reprezentujú v Brazílii? Mali ste možnosť stretnúť sa s nimi aj osobne?

    Bohužiaľ, zatiaľ som nemala možnosť stretnúť sa s nimi, no veľmi rada by som ich osobne spoznala. A teda aspoň takto na diaľku im chcem odkázať, že som na nich hrdá. Veď za každým tým úspechom sú hodiny a hodiny driny, čo si mnohí  z nás ani poriadne neuvedomujú, pretože vidíme len ten výsledok. A, samozrejme, držím im veľmi palce.

    Kto by z našich olympionikov mohol potešiť slovenského fanúšika ziskom cenného kovu?

    Ja si myslím, že asi chodec Matej Tóth by mohol nejakú medailu vybojovať. Šancu by mohol mať aj Peter Sagan. Mrzí ma, že v Riu nebude tenista Kližan, lebo aj on dokáže občas veľmi dobre zahrať a prekvapiť. 

    Veronika Remišová (40) je poslankyňou za parlamentnú stranu OĽaNO, do povedomia slovenskej verejnosti sa dostala najmä odhalením kauzy kompa. Je to blogerka a dobrovoľníčka, ktorá žila a študovala v zahraničí (Belgicko, Francúzsko, Anglicko). Medzi jej záľuby patrí turistika, bežkovanie, opera, divadlo či koncerty klasickej hudby.

    Tešíte sa na olympiádu? Budete sledovať tento športový sviatok roka?

    Bez debaty. Myslím, že pre športovcov, prípadne bývalých reprezentantov, je to v podstate povinnosť. Budem sa snažiť vidieť čo najviac disciplín. Už ako dieťa som olympijské hry nadšene sledoval.

    Máte nejakú špeciálnu spomienku,  ktorá sa vám viaže k olympijským hrám?

    Mám takú spomienku. Ako dieťa si pamätám fantastický výkon nemeckého šprintéra Armina Haryho v behu na 100 m na olympiáde v Ríme v roku 1960. To bol pre mňa v tom čase ozaj silný zážitok.

    Takže zápolenie pod piatimi kruhmi je pre vás ako fanúšika takpovediac srdcovkou?

    Okrem olympiády sú to ešte majstrovstvá sveta vo futbale, majstrovstvá sveta v  hokeji a tiež aj Tour de France. Všetky tieto top akcie sledujem už od chlapčenských, respektíve detských čias. Takže mám v tom aj relatívne prehľad. Teda aspoň dúfam (úsmev).

    A máte to aj odstupňované z hľadiska dôležitosti? Alebo všetky spomínané akcie radíte na jednu úroveň?

    Viete čo, povedal by som, že to je jedna úroveň. Iste, olympiáda a duch olympizmu robia z tohto podujatia niečo mimoriadne. Ten národ je taký súdržný a predovšetkým tí športovci v olympijskej dedine sa spoznajú len vďaka olympiáde a navzájom sa potom povzbudzujú vo svojich disciplínach. Takže to je na tom to pekné. Že okrem tej rivality tam cítiť aj tú podporu, solidaritu a spolupatričnosť a vlastne aj celkovú radosť ľudí. 

    Pred olympiádou v Riu nevládne vo všeobecnosti medzi športovcami, ako ani fanúšikmi úplne pozitívna nálada. Spomínajú sa bezpečnostné, ako aj zdravotné riziká. Zazneli dokonca aj hlasy, že pôjde o najhoršiu olympiádu v histórii. Sú obavy namieste alebo je celá vec len zbytočne zveličená?

    Pozrite sa, to čo sa stalo v Mníchove v roku 1972, sa môže zopakovať. To vám nemôže nikto stopercentne garantovať, hoci bezpečnosť bude určite na veľmi vysokej úrovni. Na druhej strane, vidíme, čo sa deje v dnešnom svete. Budú tam všetko špičkoví športovci, na ktorých treba dávať pozor.

    Ďalšou spomínanou témou je štátom riadený doping v Rusku.  Aký máte  názor na kompletné vylúčenie ruských atlétov a celkové drastické zredukovanie ruskej výpravy? Bolo to správne rozhodnutie?

    Podľa mňa nešlo o férové rozhodnutie. Všetci z potrestaných športovcov určite nedopovali a na základe čoho by sa nemali zúčastniť? Iste, tým, ktorým bola dokázaná vina, tak to je v poriadku. No celoplošný zákaz je kruté rozhodnutie. To, že sa previnil nejaký kolega konkrétneho čistého športovca a je zaňho potrestaný aj on, tak to je totálna hlúposť.

    A čo futbalový turnaj v rámci olympiády? Ten býva často v tieni ostatných športov. Ako sa naň pozeráte vy?

    Po pravde, tiež ho veľmi nesledujem. Žiadna srdcovka to nie je. Najväčšia  kvalita v rámci futbalu ostáva doma. Iste, ak to náhodou pobeží“ v televízii, tak si to pozriem, no rozhodne to nie je pre mňa to, čo budem nejako netrpezlivo očakávať. Mám iné disciplíny, na ktoré sa teším, hlavne behy: 100 m, 200 m, štafeta 4 x 100 m.

    A kto by mohol potešiť slovenských fanúšikov ziskom medaily?

    Najväčšie šance dávam chodcovi Matejovi Tóthovi. Tak ale verím, že aj vodáci zabojujú a že by mohli dosiahnuť pekný výsledok. To by bolo výborné.

    Môžu aj nejakí iní naši olympionici pozitívne šokovať a získať cenný kov?

    Prečo nie? Olympiáda je jednorazová akcia, závisí od momentálnej formy.  Ak by sa to podarilo, bolo  by to len a  len dobré pre Slovensko. Aby sme ukázali  aj v ďalekej Brazílii, že aj u nás sa rodia výnimočné športové osobnosti.

    Dušan Galis (66) je bývalý československý futbalový reprezentant, neskôr úspešný tréner. Ako hráč bol členom zlatého belehradského výberu na ME 1976, ako tréner dosiahol najväčšie úspechy vo farbách bratislavského Slovana, ktorý doviedol k federálnemu titulu, ako aj k trom slovenským titulom. V rokoch 2003 – 2006 bol trénerom reprezentácie Slovenska. Následne sa vydal na politickú dráhu, pričom politicky činný je dodnes. Aktuálne pôsobí ako splnomocnenec vlády pre šport a mládež.  

    Tešíte sa na olympiádu? Budete sledovať tento športový sviatok roka?

    Sledovať olympijské hry budem od rána do večera, hoci aj s časovým posunom (úsmev). V parlamente máme momentálne voľno, takže budem pred telkou netrpezlivo očakávať súťažný program so všetkými skvelými výkonmi, ktoré k takémuto podujatiu patria a prináležia. 

    Tesne pred olympiádou prichádzajú z Ria rôzne správy, veľa ráz nie priam pozitívneho charakteru.  Zazneli dokonca aj hlasy, že pôjde o najhoršiu olympiádu v histórii. Môže sa tento čierny scenár naplniť?

    Nuž mám obavy, ako to bude v Riu zorganizované, lebo tie správy, ktoré prichádzajú, sú naozaj kadejaké. Sú problémy s ubytovaním, problémy s hygienou. Tak uvidíme, ako sa to podarí vyriešiť. Verím, že to našich športovcov neznechutí a budú makať tak, ako sa patrí. Predsa len, olympiáda je len raz za 4 roky a všetci sa na to veľmi tešia, tvrdo trénovali. Tak hádam tie organizačné problémy zapadnú a budeme sa venovať športu. Pri všetkej úcte, latka  z poslednej olympiády v Londýne je nastavená ozaj vysoko a je dosť možné, že športovci, ako aj funkcionári, prípadne fanúšikovia, budú musieť „prekúsnuť“ niektoré organizačné nedostatky.

    Späť však k športovej téme. Na ktoré disciplíny z olympijského programu sa najviac tešíte?

    Asi ako každý Slovák, veľmi sa teším na výkon Petra Sagana na horskom bicykli. No a potom aj na atletiku. Máme tam vcelku slušné zastúpenie v atletických disciplínach, tak verím, že z toho azda aj niečo bude v podobe čo najcennejšej medaily. Ďalší taký tradičný olympijský šport je plávanie, hoci tam nemáme úplne hviezdne želiezka vo vode. Nie v ohni… (smiech) Ale treba to brať s nadhľadom, v prvom  rade by sme sa mali tešiť na dobré športové výkony.  V ideálnom prípade našich reprezentantov, no v zásade akýchkoľvek olympionikov. Veď ide o športový sviatok, ktorý sa koná len každé 4 roky.

    Už ste aj trochu naznačili, že ktorí naši reprezentanti by nás mohli potešiť medailovým úspechom. Môžete byť konkrétnejší?

    V prvom rade chodec Matej Tóth a potom fenomenálny Peter Sagan. Ten chalan je priam neuveriteľný a priznám sa, že by ma ani až tak neprekvapilo, keby získal medailu aj v horskej cyklistike. Ale, pochopiteľne, držím palce každému jednému nášmu reprezentantovi. Nech sa im všetkým darí.

    Jozef Mihál (51) je slovenský liberálny politik za stranu SaS. Za Radičovej vlády pôsobil v  rokoch 2010 – 2012 ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny. V rámci SaS pôsobí ako podpredseda pre ekonomické otázky. Je predsedom tradičného futbalového klubu Inter Bratislava.

    Tešíte sa na olympiádu? Budete sledovať tento športový sviatok roka?

    Áno, olympiádu sledovať budem a aby som bola úprimná, už sa neviem dočkať.

    Na ktoré disciplíny, prípadne na ktorých športovcov sa teda najviac tešíte?

    Z našich som najviac zvedavá na Mateja Tótha, Luciu Klocovú, Jakuba Grigara a úplne najviac na výkon Petra Sagana v cross country.

    Ktorí naši olympionici by sa  mohli dočkať  medailových úspechov?

    Môj tip sú dve zlaté – štvorkajak a Matej Tóth, a keď motyka vystrelí, tak jednu dá aj Sagan. Možno strelci Barteková alebo Varga by mohli priniesť striebro. Vodní slalomári majú tiež na to, aby vybojovali striebro, prípadne bronz.

    Lucia Nicholsonová (39) je poslankyňou za stranu SaS a zároveň podpredsedníčkou parlamentu.  V minulosti pracovala ako novinárka či reportérka pre viaceré celoštátne médiá. Je členkou NR SR pre sociálne veci. Počas vlády Ivety Radičovej zastávala funkciu štátnej tajomníčky ministerstva práce, sociálnych vecí a  rodiny.
    - Reklama -