Začína byť v koalícii dusno? Fico, Danko a Bugár rokovali. Bez nového šéfa Siete

    0
    Podpis koaličnej dohody. Radoslav Procházka (#Sieť), Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)

    Ficova hovorkyňa Beatrice Szabóová k rokovaniu uviedla len toľko, že v týchto dňoch sa uskutoční niekoľko koaličných pracovných rokovaní. O ich výsledkoch bude koalícia informovať na oficiálnej tlačovej konferencii. 

    Rokovania si vyžiadal odchod pätice poslancov zo Siete a ich prestup do klubu Mosta-Híd. Sieť tak má už len dvoch poslancov a zo štvorkoalície je v podstate už trojkoalícia. Most-Híd, ktorý prestupom poslancov posilnil, si plánuje nárokovať ministerstvo dopravy. Šéf rezortu Brecely by chcel predostrieť vlastné riešenie.

    Pätica poslancov oznámila odchod zo Siete v utorok 16. augusta. Dôvodom bola ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Sieť má v parlamente už len Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú. Poslanecký klub nemá. Procházka navyše možno v parlamente nezostane. Môže sa totiž stať dodatočným sudcom Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Prišla by miesto neho náhradníčka Zuzana Zimenová, ktorá na začiatku volebného obdobia vyhlásila, že nebude podporovať vládu.

    Prijatím poslancov bude mať Most-Híd v parlamente 15 hlasov, rovnako ako jeho koaličný partner SNS. Nie je vylúčené, že koalícia zmení koaličnú zmluvu. Počty hlasov sa však nateraz nezmenili, koalícia ich má 81. Na to, aby vláda mala v pléne väčšinu, potrebuje aspoň 76 poslancov.

    Hrnčiarovci nie sú jediní odídenci zo Siete. Strana stratila troch zákonodarcov už na začiatku volebného obdobia. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík opustili Sieť preto, že nesúhlasili, aby strana vládla so Smerom-SD. Z rovnakého dôvodu prišiel o jedného poslanca, Zsolta Simona, na začiatku volebného obdobia aj Most-Híd.

    - Reklama -