Zachytil som škrípanie zubami od ľudí, ktorí roky pili víno za švédske koruny. Kúpou supersonikov sme sa vyhli kúpe hračiek, píše Anton Hrnko

    0
    Stíhačka F-16 (Autor: TASR)
    Čítal som o výčitkách o potrebe diskusie
    Keby sme spustili diskusiu, zožali by sme kritiku za predlžovanie závislosti od nealiančného partnera.
     
    Čítal som o nezverejnení ceny
    Ako švédska, tak americká strana trvali na nezverejňovaní ceny. Tí, čo sa však k cene dostať mali, sa dostali a konštatovali, že kvalitnejšie stroje, teda F-16, budú lacnejšie, a teda výhodnejšie.
     
    Zachytil som škrípanie zubami 
    Od ľudí, ktorí už niekoľko rokov pili víno za švédske koruny na svojich akciách na slovenských zámočkoch. S veľkým záujmom si pozriem ďalšie ročníky aktivít. Či sa vôbec zrealizujú a či sa na nich zúčastnia všetci participanti a sponzori, ktorí sa zúčastňovali doteraz.
     
    Jeden exminister hovoril o škandalóznosti
    Predtým, ako bude hovoriť o cudzích škandáloch, mal by férovo vysvetliť svoje škandály. S odposluchmi, so škandalóznym odpredajom samopalov vz. 58 za cenu hračky. Mal by vysvetliť gigantický škandál, ktorý spískal spolu s jedným štátnym tajomníkom – myslím tým bielu knihu o obrane, v ktorej odporúčali výpredaj tankov po vzore Kauflandu, za ktorý im vtedajší prezident SR hrozil žalobou za vlastizradu.
     
    K údajnému korupčnému správaniu SNS
    Všetkých tých odborníkov na transparentnosť a korupciu by som chcel poprosiť, aby teraz slovenskej verejnosti vysvetlili a popísali, akým spôsobom korumpuje vláda USA. Teda ak je SNS taká, ako ju obviňujú, mali by vyjasniť spôsob, akým nás bude korumpovať vláda USA.
     
    Zachytil som aj dišputy o výhodnoti tej či onej ponuky.
    Vyberám zo správy:

    JAS-39 C/D Gripen

    Táto verzia lietadla je v súčasnosti na vrchole svojich možností. Keďže spoločnosť Saab plánuje v budúcnosti začať sériovú výrobu verzie E/F, s modernizáciou verzie C/D sa nepočíta.
    Lietadlo JAS-39 C/D Gripen má v porovnaní s F-16 Block 70/72 menšiu nosnosť výzbroje, menšiu kapacitu paliva, kratší taktický dolet, nižšiu vytrvalosť vo vzduchu, nižšiu stúpavosť a výrazne nižšiu akceleráciu. V lietadle sa nachádza staršia avionika (radar staršej generácie, systém včasnej výstrahy a prvky ochrany lietadla), ktorá už nespĺňa potreby súčasného a budúceho pôsobenia vo vzdušných operáciách. 
     
    Obstaranie lietadla JAS-39 C/D Gripen by pre OS SR z takticko-technického hľadiska nepredstavovalo výraznú modernizačnú zmenu, lebo je možné konštatovať, že by došlo k výmene starého lietadla (MiG-29) za síce nové, ale výkonnejšie lietadlo (na technickom maxime možností, bez ďalšieho rozvoja). Vzdušný priestor by bolo možné chrániť v obmedzenom rozsahu, pretože nie je možné jedným lietadlom súčasne pôsobiť proti vzdušným aj pozemným cieľom alebo by bolo potrebné použiť viac lietadiel súčasne. Pre obmedzenú nosnosť výzbroje a paliva (a s tým súvisiacim menším taktickým doletom a menšou vytrvalosťou vo vzduchu) by nebolo možné udržať vzdušnú nadvládu dlhší čas.

    F-16 Block 70/72

    Lietadlo F-16 Block 70/72 s prvkami integrovanej avioniky, ktorá sa používa v lietadlách 5. generácie, predstavuje jedno z najvýkonnejších viacúčelových lietadiel v súčasnosti. Extrémna nosnosť výzbroje, možnosť podvesenia stoviek variantov výzbroje, kapacita paliva, taktický dolet a vytrvalosť vo vzduchu, akcelerácia a stúpavosť, pokročilá avionika a moderné zameriavacie, zbraňové a zobrazovacie systémy ho predurčujú na vedenie operácií, ktoré budú úspešné a zároveň efektívne. Lietadlo navyše disponuje najmodernejším bezpečnostným prvkom Auto GCAS, ktorý dokáže zachrániť lietadlo aj osádku pri indisponovanosti osádky.
     
    S možnosťami, ktoré lietadlo F-16 Block 70/72 ponúka, ide prakticky o nové lietadlo, pretože lietadlo F-16 Block 70/72 ponúka vysokú bojovú hodnotu a bude ešte niekoľko desaťročí viac ako vyrovnaným protivníkom lietadlám 5. generácie.
     
    Obstaranie lietadla F-16 Block 70/72 by pre OS SR predstavovalo výrazný krok vpred a zásadným spôsobom by sa rozšírili spôsobilosti taktického letectva pri pôsobení na vzdušné aj na pozemné (námorné) ciele. Vzdušný priestor by bolo možné chrániť efektívnejšie pri súčasnom pôsobení proti vzdušným aj pozemným cieľom. Súčasne bude možné udržať nadvládu vzdušného priestoru dlhší čas.
     
    Na záver iba zopakujem, čo som už viackrát hovoril. Kúpou supersonikov F-16 sme sa vyhli kúpe hračiek. Tak totiž v porovnaní s nimi vychádza Gripen. Ak vás téma zaujíma viac, do hĺbky na webstránke vlády SR nájdete materiál, ktorý obidva typy hodnotí. Kúpou supersonikov F-16 nielenže sanujeme slovenskú stíhaciu letku, rozvinieme ju do doposiaľ nepredstaviteľných rozmerov. Takáto letka sa bude môcť stať plnohodnotnou podporou pozemných jednotiek a plnohodnotne ovládne slovenské nebo. Našim Ozbrojeným silám Slovenskej republiky držím palce a verím, že v dohľadnom čase budú prezentovať materiál, v ktorom predstavia využívanie stíhacich lietadiel F-16 tak, ako to predstavuje ich potenciál.
     
    autor: Anton Hrnko (SNS), poslanec NR SR
     
    - Reklama -