Zachránený pilot ruského lietadla prehovoril. Nevarovali nás, tvrdí

    0
    Turecko zostrelilo ruské lietadlo Su-24 (Autor: SITA)

    „Je nutné si uvedomiť, aká je rýchlosť bombardéra a aká stíhačky F – 16. Keby chceli, mohli nás preletieť, ukázať sa, letieť v paralelnom kurze, ale nič také sa nestalo,“ dodal ruský letec.

    „Raketa zasiahla chvost nášho lietadla náhle. Ani sme ju nevideli, aby sme urobili úhybný manéver,“ tvrdí Murachtin.

    Suchoj Su-24 podľa Murachtina turecký vzdušný priestor nenarušil. „Nie, to je vylúčené, ani na jedinú sekundu. O to viac, že sme leteli vo výške 6-tisíc metrov a obloha bola jasná. Celý let až do explózie rakety som plne kontroloval. Dobre som videl mapu i krajinu, kde je hranica a kde sme my. Nehrozilo, že by sme vleteli do Turecka,“ povedal Murachtin.

    Turecko tvrdí, že varovanie bolo vyslané vo chvíli, keď bolo lietadlo vzdialené cca 50 km od hranice. Určené však  bolo základni, z ktorej ruské lietadlá štartujú, a nie posádke bombardéra. Vyslané však bolo v štandardnej krátkovlnnej frekvencii 243 MHz.

    Murachtin bol zachránený pri operácii ruských a sýrskych špeciálnych síl a prevezený na ruskú základňu v Sýrii. Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 18 príslušníkov sýrskych špeciálnych síl a šesť príslušníkov libanonského šiitského hnutia Hizballáh.

    - Reklama -