Začali vyšetrovať financovanie volebnej kampane prezidenta Macrona

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Tento krok prichádza po sťažnosti voči neznámym osobám, ktorú v meste Lyon podali miestni predstavitelia stredopravej opozície. Podľa nich existujú “znaky”, že Macronovu kampaň podporili tamojšie úrady. Vtedajší starosta Lyonu Gérard Collomb bol Macronovým stúpencom a v súčasnosti je vo funkcii francúzskeho ministra vnútra.

    Prokuratúra sa zaoberá obvineniami vrátane údajného zneužitia verejných prostriedkov a nekalého financovania volebnej kampane.

    Jeden zo sťažovateľov, Stéphane Guilland, pre stanicu France 3 povedal, že existujú “znaky naznačujúce podiel miestnych úradov na kampani”. V minulotýždňovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu RCF Guilland spomenul tvrdenia, že predstavitelia mesta prenajali priestory pre podujatie spojené s Macronovou kampaňou a požadovali dopravné obmedzenia pred inou budovou. 

    Investigatívny portál Mediapart a stanica FranceInfo začiatkom tohto roka priniesli informáciu, že Macronova kampaň opakovane užívali výhody v podobe zliav od organizátorov podujatí.

    Francúzska národná komisia pre kampane a politické financovanie však uviedla, že takéto zľavy sú bežnou komerčnou praxou a nepredstavujú skryté volebné financovanie, píše DPA.

    - Reklama -