Začali platiť vysoké normy ochrany informátorov v celej EÚ. Whistlebloweri sú odvážni ľudia, reagovala eurokomisárka Jourová

    0
    Na snímke eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věra Jourová počas tlačovej konferencie v Bratislave 8. júna 2018. (Autor: TASR)

    Cieľom smernice je zaručiť vysokú úroveň ochrany informátorov, ktorí oznamujú porušenia právnych predpisov EÚ, stanovením nových noriem pre celú Úniu.

    Smernica má chrániť oznamovateľov korupčnej a inej trestnej činnosti v širokom spektre odvetví vrátane verejného obstarávania, finančných služieb, bezpečnosti potravín a výrobkov, dopravy, jadrovej bezpečnosti, verejného zdravia, ochrany spotrebiteľa a ochrany údajov.

    Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti zdôraznila, že whistlebloweri sú odvážni ľudia, ktorí sa neboja odhaľovať nezákonné činnosti, pričom neraz je ohrozená ich kariéra či živobytie.

    “Robia tak s cieľom chrániť verejnosť pred protiprávnym konaním. Za svoje odvážne činy si zaslúžia uznanie a ochranu. Vyzývam členské štáty, aby nové pravidlá bezodkladne začlenili do svojich právnych systémov,” uviedla v správe pre médiá.

    Nová smernica, ktorá zavádza vysoké normy ochrany v celej EÚ, pokrýva mnoho kľúčových oblastí právnych predpisov EÚ, od tzv. prania špinavých peňazí, ochrany údajov, ochrany finančných záujmov Únie, bezpečnosti potravín a výrobkov až po verejné zdravie, ochranu životného prostredia a jadrovú energiu a bezpečnosť.

    Komisia však povzbudzuje členské štáty Únie, aby rozšírili pôsobnosť smernice aj na ďalšie oblasti.

     

    - Reklama -