Začala sa vojna s vami, pán Kotleba! Danko bude iniciovať opatrenia na zrušenie ĽSNS

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Na každej služobnej ceste sa hanbím, keď sa ma pýtajú na Kotlebu a ĽSNS. Áno, veľa zahraničných návštev zvažuje a niekedy odmieta návštevu NR SR pre Kotlebovcov. Každý, kto ich dnes volí, nech si pozrie Kotlebu v gardistickej uniforme a nech si sám zodpovie, či je to človek, ktorý v Banskobystrickom kraji splnil všetko, čo sľuboval. Tak ako nerozumiem percentám mafiána Borisa Kollára (Sme rodina), nerozumiem percentám Kotlebu,” povedal Danko.

    “Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa už vlani obrátil na Najvyšší súd SR, a ten za rok ani nevytýčil pojednávanie vo veci zrušenia ĽSNS,” zdôraznil Danko.

    Existenciu ĽSNS považuje za veľký problém Slovenska, za ktorý sa hanbí. “Prichádza čas, kedy Slovensko musí zmeniť Trestný zákon. Začala sa vojna s vami, pán Kotleba, vojna, akú som mal s Jánom Slotom. Ak mám byť ďalej predsedom NR SR, ja sa za vás v zahraničí hanbiť nebudem,” dodal. 

    Rekreačné poukazy od nového roka

    Rekreačné poukazy, ktoré majú podporiť cestovný ruch na Slovensku, by mali začať fungovať od januára 2019. Oznámil to na pondelkovej tlačovej konferencii predseda SNS Andrej Danko, za účasti predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka a štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Petra Ďurčeka. Príslušný návrh legislatívy by mal byť podľa neho predložený na septembrovú schôdzu parlamentu.

    Rekreačné šeky by mali podľa Ďurčeka fungovať na podobnom princípe, ako už dlhoročne fungujú stravné poukážky. Rekreačné šeky by mali byť v sume 500 eur, na ktorej by sa zamestnávateľ podieľal sumou 275 eur. “Zamestnanec by si prispieval zvyšnou sumou 225 eur,” doplnil Ďurček. Na strane zamestnávateľa a aj zamestnanca by podľa Ďurčeka boli tieto peniaze oslobodené od dane z príjmu a odvodového zaťaženia. 

    Myšlienkou rekreačných poukazov je podľa Danka to, aby sa na Slovensku vytvorilo v cestovnom ruchu to, čo dokázali v Rakúsku. “Rekreačné poukazy by boli využiteľné len v rámci Slovenska,” vysvetlil predseda SNS. Rekreačné poukazy by podľa jeho slov mali pomôcť zvýšiť podiel cestovného ruchu na hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska.

    Podľa Ďurčeka k vytvoreniu rekreačných poukazov viedlo viac dôvodov. “Dôvodov bolo viacero, ale hlavné sú dva. Podľa štatistík od roku 2011 viac ako polovica slovenských obyvateľov si nemôže dovoliť cestovať na dovolenku, ktorá by trvala dlhšie ako 4 noci. A takmer 60 % z týchto ľudí uvádza, že je to hlavne z finančných dôvodov. Snažíme sa teda pomôcť tejto skupine zamestnancov, aby získali prístup k dovolenke (rekreácii),” priblížil Ďurček.

    “Druhým dôvodom zavedenia poukazov je to, že chceme v budúcnosti podporovať cestovný ruch. Verím, že takýchto nástrojov (cestovného ruchu) sa podarí s poslancami SNS presadiť viacej. Určite sa budeme rozprávať o sadzbách DPH, napríklad pre reštauračné služby, pre kúpeľné služby. Určite chceme byť aktívni aj pri zmenách týkajúcich sa sezónneho zamestnávania v cestovnom ruchu. Pracuje na takýchto zmenách, dúfam, že v dohľadnej dobe sa nám ich podarí uviesť do života,” avizoval Ďurček.

    “Ďalším naším opatrením by okrem rekreačných poukazov malo byť zriadenie nejakej inštitúcie alebo úradu, ktorý bude systematicky vyhodnocovať a zabezpečovať jednak fungovanie cestovného ruchu na Slovensku, a jednak aj jeho financovanie. Cestovný ruch je potrebné koncentrovať do jednej centralizovanej inštitúcie, ktorá bude mať a nastaví jasné pravidlá a jasné financovanie a zároveň stanoví, akým spôsobom sa bude na Slovensku cestovný ruch rozvíjať,” dodal Bernaťák.

    - Reklama -