Začal sa ramadán. A nemecké školy majú problém s rodičmi aj kazateľmi v mešitách

    0
    Mešita v Berlíne, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Nemecký denník Die Welt upozorňuje, že v polovici minulého týždňa sa začal ramadán. Počas ramadánu moslimovia nesmú za denného svetla ani jesť, ani piť. O to viac toho potom zjedia a vypijú po západe slnka. Lenže tento zvyk robí starosti mnohým nemeckým učiteľom. Študenti, ktorí cez deň nepijú ani nejedia, sa často plne nesústredia na výučbu.

    „Vidia to u starších súrodencov a u dospelých. Zdá sa im to jednoducho cool. Často sa postia aj deti, ktoré chcú svojim rodičom imponovať,“ hovorí pre denník Die Welt Karin Jahnová, riaditeľka základnej školy v berlínskej štvrti Wedding s vysokým podielom moslimských imigrantov. Jej slová priniesol server iDnes.cz.

    „Ak sú na začiatku ramadánu v triede tri deti, ktoré sa začnú postiť, čoskoro ich je päť a znenazdajky desať. Mnohé sa potom sťažujú na nevoľnosť,“ doplnila Jahnová.

    Deti v pubertálnom veku sa pritom podľa islamskej viery postiť nemusia, ale ich rodičia žiadajú školy, aby vyšli ich ratolestiam v ústrety. Zvlášť, keď tento rok pripadá ramadán na obdobie záverečných skúšok a maturít. Skúšajúci sa už stretli aj s tým, že im študenti počas maturity skolabovali.

    Učitelia aj úrady preto apelujú na duchovných v mešitách, aby sa k tejto problematike verejne vyjadrili a zdôraznili, že počas ramadánu sa nemusí postiť každý. Najmä nie v situácii, keď je vystavený veľkej psychickej alebo fyzickej záťaži. Mešity však vraj v tejto veci zatiaľ veľmi nespolupracujú.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -