Začal sa proces s bývalým poradcom Trumpa. Čelí obvineniam zo lživej výpovede

    0
    Vľavo bývalý Trumpov poradca Roger Stone a vpravo jeho manželka Nydia Stoneová prichádzajú na federálny súd vo Washingtone 5. novembra 2019. (Autor: TASR)

    Obvinenia sa zameriavajú na to, či Stone klamal zákonodarcom o úsilí členov Trumpovho volebného štábu v roku 2016 získať e-maily odcudzené Ruskom a zverejnené na portáli Wikileaks, uvádza agentúra Reuters.

    Cieľom malo byť kompromitovať Trumpovu volebnú súperku Hillary Clintonovú.

    Sudkyňa Amy Bermanová Jacksonová povedala, že úvodné reči na začiatku súdneho procesu by mohli zaznieť už v stredu.

    Stone je takisto obvinený z vyhrážania sa rozhlasovému hlásateľovi Randymu Credicovi s cieľom zabrániť mu poprieť Stoneovo svedectvo pred výborom amerického Kongresu pre kontrolu tajných služieb.

    Stonea zatkli v januári 2019 na základe zistení tímu osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera.

    Mueller vyšetroval zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016, ako aj kontakty ruských predstaviteľov s členmi Trumpovho volebného tímu.

    Prepustili ho neskôr na kauciu 250.000 dolárov. Roger Stone je vplyvným členom Republikánskej strany, ktorý je známy ako politický konzultant, lobista a stratég.

    Od 70. rokov sa podieľal na predvolebných kampaniach politikov ako Richard Nixon, Ronald Reagan, Jack Kemp, Bob Dole či Trump.

    - Reklama -